szombat , 7 szeptember 2024
Kezdőlap Képzés Mit kell tudni a gépkezelői jogosítvány megszerzéséről?
Képzés

Mit kell tudni a gépkezelői jogosítvány megszerzéséről?

415
gépkezelői jogosítvány tanfolyam

Az OKJ megszűnését követően sem tűntek el a felnőtteknek szóló képzések, továbbra is van mód szakmaszerzésre munka mellett is. Továbbá sorra indulnak az olyan tanfolyamok is, amelyek elvégzését követően egy-egy tevékenység megtételére szerezhetünk jogosultságot.

Ezek közé tartoznak a Tanfolyam.hu által indított gépkezelő tanfolyamok is, azonban érdemes utánaolvasni a jogszabályoknak, hogy kire melyik képzési terv vonatkozik. Cikkünkben mi is összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Kinek lehet szüksége gépkezelői jogosítványra?

Nagyon sok olyan munkakör van, ahol speciális munkagép vezetését kell megoldani: a raktárosok, az útkezelők, útépítők, az építkezésen dolgozók is vezetnek ilyeneket. A legismertebb jármű ezek közül a targonca, de van, ahol az úthengereket vagy épp a talajmarógépeket, kotrógépeket kell kezelni.

Ezeket csak megfelelő képesítés birtokában szabad vezetni: erre való a gépkezelő tanfolyam. Jellemzően a munkáltatók “iskolázzák be” a dolgozókat ide, megjelölve, mely munkagép vezetéséhez való ismereteket szerezzék meg.

Attól függően, hogy ki milyen képesítéssel rendelkezik, háromféle eshetőség jöhet számításba a tanfolyamot illetően. Lássuk, melyek ezek!

Előképzettség nélkül

Ha valaki még semmilyen gépkezelői tanfolyamot nem végzett, most ismerkedik csak a feladattal, annak egy teljes körű képzésen kell részt vennie. Itt nemcsak az adott járműre vonatkozó speciális ismereteket kell megszereznie, hanem vannak más tantárgyai is.

Ezek a következők:

  • Általános munkavédelmi és elsősegély-nyújtási ismeretek
  • Általános üzemeltetési és technológiai ismeretek
  • Munka- és balesetvédelmi ismeretek

A gépspecifikus ismeretek és a gyakorlati oktatás is hozzájön ehhez, azonban a képzés így sem lesz több két és fél hónapnál. Jellemzően szombati napokon vannak az órák, így munka mellett is elvégezhető a tanfolyam.

Aki 5 évnél nem régebbi bizonyítvánnyal rendelkezik

Vannak jó páran, akik nemrégiben szereztek valamilyen gépkezelői jogosítványt, de most egy újabb jármű vezetését is megtanulnák. Ők felmentést kapnak az Általános munkavédelmi és elsősegély-nyújtási ismeretek, valamint az Általános üzemeltetési és technológiai ismeretek tanulása alól, és vizsgázniuk sem kell.

A régi OKJ-s bizonyítvány birtokában

Ha valakinek még régebbi a képesítése, emelőgép, targonca vagy földmunkagép kezeléséhez szükséges OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkezik, az a teljes elméleti rész tanulása alól mentesül, és vizsgáznia sem kell a gépkezelés elméletéből.

Csak az új gép vezetését kell megtanulnia. Természetesen jóval rövidebb idő alatt fog végezni, mint fentebb említett társai: csupán 1-1,5 hónap és mehet a hatósági vizsgára.

Hol indulnak tanfolyamok?

Az ország több pontján is indít a Tanfolyam.hu gépkezelői jogosítvány megszerzését célzó képzéseket. Érdemes ellátogatni a honlapjukra, és ott érdeklődni a részletek felől. Az árak, a kezdési időpontok, a jelentkezés feltételei is fel vannak tüntetve, de a munkatársak is örömmel adnak tájékoztatást.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Nő az érdeklődés a szakképzés iránt

Emelkedő létszámok, javuló eredmények Ünnepélyes tanévnyitót tartott a HVSZC Ünnepélyes tanévnyitó eseményt...

50 millió forint értékben jutott digitális eszközökhöz több mint 250 rászoruló család és közintézmény

Több mint hatszáz pályázó, 255 nyertes pályázat és többszáz digitális eszköz. Ez...

Idén is támogatja hátrányos helyzetű gyerekek iskolakezdését a Hankook

Az Útkeresés Segítő Szolgálat idén is megrendezte nyárzáró Játékfesztiválját Dunaújvárosban. Az eseményen...

Megújul a gyakorlati képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

Befejeződött a gyakorlati oktatást és kutatást kiszolgáló egyetemi cégek és szervezeti egységek...