szombat , 7 szeptember 2024
Kezdőlap Képzés Felnőttképzés: a tantermi vagy az online tanfolyamok a jobbak?
Képzés

Felnőttképzés: a tantermi vagy az online tanfolyamok a jobbak?

440
alfakapos tanfolyamok

Szerencsére egyre több ember dönt úgy, hogy a munka mellett is nekiáll tanulni valami újat. Akár azért, mert szüksége van a tudásra egy állás megszerzéséhez, karrierváltáshoz, akár csak azért, mert érdeklődik valamilyen téma iránt.

Ilyen esetben nem is kell már hosszú éveken át iskolapadba beülni: a felnőttképzés keretében iskolarendszeren kívüli képzésekre is be lehet iratkozni. Az Alfakapos.hu tanfolyamok sokaságát indítja a tanulni vágyóknak: itt érdemes elsősorban körülnézni – akár külföldieknek is.

Hogy miért? Mert ma már nemcsak tantermi oktatás zajlik: az internet segítségével a világ bármely táján élünk is, elvégezhetünk egy online képzést.

Mi mit jelent az online képzések világában?

Ha a képet tovább szeretnénk árnyalni, akkor elmondhatjuk, hogy az online oktatásnak titulált tevékenység is számos dolgot takarhat. Vannak ugyanis távoktatásos tanfolyamok, e-learning képzések, félig és teljes mértékben online tanfolyamok.

De melyik mit jelent? Kezdjük ez utóbbival! Az online oktatás során otthonról tanulhatunk, a saját időbeosztásunk szerint. Megkapjuk a jegyzeteket, tudnivalókat és azokat akkor tanuljuk meg, amikor az időnk engedi. Az oktatókkal nem alakul ki közvetlen kapcsolat, önálló tananyag-feldolgozás van. Ilyen például az Alfakapos.hu-nál az Önálló szempilla stylist online tanfolyam.

A legkedveltebbek a távoktatásos formában zajló képzések: itt ugyanis vannak kontakt órák – valós időben megtartott előadások –, de a neten keresztül, az online térben kell ezeken részt venni, nem kell elutazni a helyszínre, és bármennyiszer visszanézhetők a rögzített órák. Jellemzően úgy állítják ilyenkor össze az órarendet, hogy a dolgozó emberek is részt tudjanak venni: az esti és a hétvégi időpontok a preferáltak. Sok esetben ezek a képzések félig online képzések, azaz az elméletet online a gyakorlatot pedig élőben tanulják a hallgatók.

A fent említett intézménynél nagyon sok ilyen képzést találni, talán a legkedveltebb mind közül a Kereskedelmi és logisztikai tanfolyamok közt fellelhető Raktárvezető szakképesítés képzés.

A blended learning

Van még egy fogalom, amit érdemes megismerni: ez a blended learning. Ez tulajdonképpen vegyes képzést jelent. Nagyon gyakran találkozunk ezzel a formával felnőttképzési intézményeknél.

A tananyag “tanulós” részét, az elméletet online adják át az oktatók, ugyanakkor a gyakorlati részen személyes jelenlétre van szükség – ez pedig kell a szakma elsajátításához, illetve a sikeres vizsgázáshoz.

Melyiket érdemes választani?

Ha egy képzést megtartanak jelenléti, azaz tantermi és online formában is, akkor melyik mellett döntsünk? Nos, ez mindenkinek magának kell átgondolnia az előnyök és a hátrányok mérlegelésével.

Akik kevésbé jártasak az informatika terén, nehezebben boldogulnak egy számítógéppel, azoknak mindenképp a tantermi képzés javasolt. E formának további előnye még, hogy ad módot a kapcsolatépítésre, ismerkedésre, és az oktatók is azonnal tudnak reagálni a kérdéseinkre.

Az online és a távoktatásos forma esetében viszont nem kell utazgatnunk, pénzt költenünk a közlekedésre, biztonságos környezetben, otthonról tanulhatunk. Mindegy melyiket választjuk, mert úgyis a végeredmény számít: azaz a megszerzett tudás!


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Nő az érdeklődés a szakképzés iránt

Emelkedő létszámok, javuló eredmények Ünnepélyes tanévnyitót tartott a HVSZC Ünnepélyes tanévnyitó eseményt...

50 millió forint értékben jutott digitális eszközökhöz több mint 250 rászoruló család és közintézmény

Több mint hatszáz pályázó, 255 nyertes pályázat és többszáz digitális eszköz. Ez...

Idén is támogatja hátrányos helyzetű gyerekek iskolakezdését a Hankook

Az Útkeresés Segítő Szolgálat idén is megrendezte nyárzáró Játékfesztiválját Dunaújvárosban. Az eseményen...

Megújul a gyakorlati képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

Befejeződött a gyakorlati oktatást és kutatást kiszolgáló egyetemi cégek és szervezeti egységek...