szombat , 7 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Autós nyaralás: tippek és tanácsok a biztonságos nyári autózáshoz
Tippek

Autós nyaralás: tippek és tanácsok a biztonságos nyári autózáshoz

259
autós nyaralás nyáron
Képek: Freepik

A kánikula beköszöntével napról-napra egyre csábítóbb a vízparti pihenés ötlete. Ahhoz, hogy gondatlan és biztonságos legyen az autós nyaralás, nem szabad megfeledkezni a gépjármű műszaki felkészítéséről és a tudatos tervezésről sem. Cikkünk ezekben nyújt segítséget!

4+1 jó tanács a gondtalan és veszélytelen nyári autózáshoz

Egy 2023 májusában publikált, 2129 magyar autós bevonásával készült kutatás eredménye szerint a megkérdezettek 95,58%-a inkább autóval utazik nyaralni. Tehát kijelenthetjük, hogy az évente körülbelül 6 millió nyaraló honfitársunk többsége tömegközlekedés helyett a saját autóval történő utazást preferálja. Meglepő azonban, hogy a 3-ból 1 személy nem ellenőrzi az autó műszaki állapotát hosszabb autós nyaralás előtt – ezzel pedig jelentős kockázatnak teszi ki magát és adott esetben családját. Lássuk, hogyan lehet felkészülni egy biztonságos autós nyaralásra!

Ellenőrizd az autó és az abroncsok műszaki állapotát!

Az első és talán legfontosabb lépés, hogy a hosszú út előtt vidd a gépjárművet műszaki vizsgálatra, mely során a szakemberek ellenőrzik a fékeket, abroncsokat, motorműködést és egyéb lehetséges hibaforrásokat. A professzionális állapotfelmérés során kiszűrik és cserélik a hibás vagy elhasználódott alkatrészeket. Ezzel pedig elkerülhető, hogy egy váratlan pillanatban – mondjuk sok órás vezetést követően az éjszaka közepén egy idegen ország autópályáján – mondjon pénteket az autó.

Gondoskodj a légkondicionáló karbantartásáról és a szűrőcseréről!

Az autós nyaralások általában hangulatosak és emlékezetesek, hiszen lehetőséget nyújtanak arra, hogy kapcsolódjunk barátainkhoz és szeretteinkhez a hosszú út során. Azonban, ha a klímaberendezés bemondja az unalmast, megkeserítheti a közös időtöltést. Szerencsére elkerülhető, hogy az utastér szaunává alakuljon, azzal, ha utazás előtt gondolkodsz a légkondicionáló karbantartásáról és szűrőcseréről.

A kellemetlen szagtól, baktériumoktól és egyéb patogénektől való megszabadulás egyik leghatékonyabb és biztonságosabb módját az ózonos autóklíma tisztítás jelenti. Túl azon, hogy képes a kórokozók akár 99,99%-át elpusztítani, garantálja, hogy a klímából kifújt levegő friss és üde legyen.

Használj az évszaknak megfelelő abroncsokat!

Bár triviálisnak tűnhet, mégis sokan megfeledkeznek arról, hogy a biztonságos, élvezetes, környezetbarát és üzemanyagtakarékos vezetés érdekében mindenképpen érdemes az évszaknak megfelelő abroncsokat használni.

Arról nem is beszélve, hogy a nyári gumik speciális kialakítása és anyaghasználata csökkentheti a futófelület kopását a forró aszfalton. Ezzel pedig jelentősen megnövelheti a gumik várható élettartamát.

Állíts össze extra biztonsági csomagot!

Autós nyaralás előtt a KRESZ előírásai szerinti felszerelésen felül gondoskodj olyan biztonsági csomagról, amely szorult helyzetben hasznos lehet. Különösen fontos a biztonsági pakk, amennyiben fiatal gyerekekkel utazol. Hogy mit tartalmazzon a csomag? Javasoljuk, hogy legyen benne hűsítő ital, szárazétel, térkép, töltőkábel, külső akkumulátor, naptej, lenge napvédő ruházat és gyógyszerek. Túlzásnak tűnhet, különösen külföldi út esetén, azonban igazán sokat segíthetnek, amennyiben az autómentőre hosszasan kell várni egy pihenőhelyen.

autós nyaralás

Készülj fel a váratlan műszaki hibára, mint például a durrdefekt!

Amennyiben a fenti négy lépést követted, szinte mindent megtettél a biztonságos és zavartalan autós nyaralás érdekében. Azonban a tippek követése ellenére is előfordulhat váratlan műszaki probléma, így érdemes felkészülni minden eshetőségre! Ezért fontos, hogy az autós nyaralás előtt gondoskodj arról, hogy legyen kihez fordulni durrdefekt, lerobbanás vagy egyéb probléma esetén. Igazán kellemetlen, ha késő este, az autópályán kell böngészni az elérhető nonstop gumiszerviz és autómentő szolgáltatások után.

Belföldi utat tervezel? Akkor mentsd el a Gumi.hu országos lefedettségű Gumi Pont Szerviz hálózatának elérhetőségeit. Akár online is foglalhatsz időpontot a több mint 150 pont bármelyikére. Amennyiben a nyaralás során durrdefektet kapsz, rendeld meg az új abroncsot a Gumi.hu webshopból, a szervizpontokra ingyenesen kiszállítják, amennyiben igénybe veszed a felszerelés szolgáltatást. Probléma esetén fordulj a tapasztalt gumiszerelő szakemberekhez, akik készséggel segítenek!


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Autóba hagyta a kulcsát? Van megoldás

Néha nem is gondolnánk, hogy apró figyelmetlenségek mekkora gondot, és fejtörést tudnak...

Kőhatású csempék, amikkel kreativitást csempészhetünk az otthonunkba

Az otthonunk igényeink szerint történő kialakítása mindig egy izgalmas projekt, amibe lelkesen...

Ezért jelent kihívást a költöztetés Pest Vármegye területén

A költözés számos kihívással vár bennünket, ami néhány község esetében kiemelt figyelmet...

Teremts otthonos teraszt kényelmes kerti székekkel!

A tavaszi, nyári és kora őszi időszakban egy erkély, terasz vagy kert...