péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Egészség Milyen formáját válasszuk a B12-vitaminnak a jó felszívódás érdekében?
Egészség

Milyen formáját válasszuk a B12-vitaminnak a jó felszívódás érdekében?

277
b12 vitamin

Szervezetünk számára kis mennyiségben, de nélkülözhetetlenek a különböző vitaminok és ásványi anyagok, többek között a B12-vitamin, amely a sejtmegújulásban, az idegek megfelelő működésében, a vérképzésben és számos más folyamatban vesz részt.

Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással fedezni tudjuk a szükséges vitaminmennyiséget, azonban esetenként szükség lehet mesterséges pótlásra, a BodySelect Premium Supplements étrend-kiegészítők szedésére. A B12-vitaminnak különböző formái ismertek, amelyek hatékonysága eltér egymástól, így adódik a kérdés, hogy melyiket válasszuk. Tarts velünk, és tudj meg mindent a különbözőségükről és a hatásaikról!

Mihez van szükségünk B12-vitaminra?

A vízben oldódó B-vitamin tulajdonképpen egy vitamin-komplex, amely a B1- (tiamin), a B2- (riboflavin), a B3- (niacin), a B5- (pantoténsav), a B6- (piridoxin), a B7- (biotin), a B9- (folsav) és a B12- (kobalamin) vitaminokat tartalmazza.

Mivel szervezetünk nem raktározza ezeket, naponta szükséges pótolni a kellő mennyiséget, de mivel harmonikus vegyes étrenddel könnyen pótolhatók, hiányuk csak ritkán alakul ki. Lényeges szerepük van a szervezet, különösen az idegrendszer normál működésében.

Számos folyamatot támogatnak, hozzájárulnak a bőr, a haj egészségéhez, a fáradtság csökkentéséhez, továbbá nyugodt alvást biztosítanak, csökkentik a stresszt, és nélkülözhetetlenek bizonyos anyagcsere-folyamatokhoz. A kobalamin hiányára számtalan tünet hívhatja fel a figyelmet, például fizikai kimerültség, gyengeség, sápadtság, vérszegénység, koncentrációs zavarok, memóriaproblémák, izomgyengeség, zavartság és más neurológiai eltérések.

Hogyan pótolható a kobalamin?

Amennyiben a tünetekkel orvoshoz fordulunk, és a laborvizsgálat kimutatja a B12-vitamin hiányát, étrend-kiegészítő segítségével pótolhatjuk.

Többféle formája ismert, a cianokobalamin, a metilkobalamin,a hidroxokobalamin, az adenozil-kobalamin, amelyeknek a kémiai alapszerkezete megegyezik, csak hatékonyságukban térnek el egymástól. A B12-vitamint tartalmazó élelmiszerek valamennyit tartalmazzák, a különféle vitaminkészítmények között azonban eltérések lehetnek. Valamennyi formája kobalaminná bomlik felszívódás után, és a véráram útján jut el a megfelelő szövetekbe és sejtekhez, ahol aktívvá alakulnak.

A legstabilabb formája a cianokobalamin. Alacsony stabilitású a metilkobalamin, ami kevésbé tartóssá teszi. A vitaminkészítményekben leggyakrabban a cianokobalamin, ritkábban a metilkobalamin formák fordulnak elő, mivel ezek garantálják a legjobb felszívódást, de valamennyi alkalmas a hiány pótlására.

Válaszd a B-komplexet!

Gyakran nem egyetlen típusát szükséges pótolni a B-vitaminoknak, ezért jó megoldást jelenthetnek a B-vitamin komplex étrend-kiegészítők, amelyek a megfelelő vitaminokkal látják el az idegrendszert és a szervezetet. A leghatásosabb, ha reggel, étkezés közben veszed be. Napi 1 kapszulával fedezheted a szükséges mennyiséget, és rövid időn belül érezheted pozitív hatásait.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Gerillaakcióval lepte meg hétfő reggelre a fővárost az SOS Gyermekfalvak

Mit keres egy baba hordozókendőben a Nagymező utcai Radnóti-szoborra, Hofi-szoborra, a Széll...

Elhagyott kisbabáknak segítene az SOS Gyermekfalvak

Közel 300 kisbaba tölti élete első hónapjait kórházakban, mert szülei elhagyták, vagy...

A szorongásban milyen szerepe van az alkoholfogyasztásnak?

Nagyon sok idevágó szaklap foglalkozik a témával, mert köztudott, hogy a szorongást...

Új munkaegészségügyi program indul

A szeptembertől érvényes új foglalkozás-és munkaegészségügyi szabályok alkalmazása újragondolásra készteti a munkaadókat....