csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Teendők tengerparti balesetek esetén
Tippek

Teendők tengerparti balesetek esetén

179
tengerparti balesetek esetén

A tengerparti nyaralások során előfordulhatnak sérülések. Ebben a cikkben bemutatunk néhány lehetséges esetet, illetve azt is eláruljuk, hogy mit érdemes tenni, ha megtörtént a baj.

Utazás előtt mindenképpen érdemes utasbiztosítást kötni, amely nemcsak anyagi támogatást nyújt baj esetén, hanem biztosít mentést és hazaszállítást is. Például jó választás a Genertel Biztosító utasbiztosítása.

Tengeri sün és medúza

Amennyiben tengeri sünbe lépünk, azonnal el kell távolítani az összes tüskét a sebből. Ez egy kis tűvel vagy csipesszel egyszerűen megtehető. Ezt követően alaposan meg kell mosni a sebet szappanos vízzel és fertőtlenítőszerrel bekenni. Nem szabad nedvesen hagyni a sebet, és amennyiben az mély, valamint pirosság, duzzanat és fájdalom jelentkezik, orvoshoz kell fordulni.

Medúzacsípés esetén a csípés helyét tiszta langyos vízzel öblítsük le, majd pedig távolítsuk el a medúza maradványait a bőrről. Ehhez használható ecet, amely a fájdalom enyhítéséhez is hozzájárul.

Amennyiben a csípés súlyosabb tüneteket okoz, például duzzanatot vagy erős fájdalmat, orvoshoz kell fordulni. Nem szabad dörzsölni a csípés helyét, mert az tovább terjesztheti a mérget.

Hullámzás és jet ski

A tengerparti pihenés során könnyen előfordulhat, hogy a hullámzás a sziklákhoz sodor minket. Ebben az esetben őrizzük meg a nyugalmunkat és próbáljunk megkapaszkodni valamiben, például növényzetben vagy sziklában.

Meg kell várni, hogy a hullámzás csillapodjon, majd pedig meg lehet próbálni a part felé úszni. Amennyiben úgy tűnik, hogy nincs lehetőség biztonságos helyre jutni, akkor viszont nem szabad megpróbálkozni a part felé úszással, hanem várjuk meg, amíg segítség érkezik.

Jet skizés esetén könnyen előfordulhat, hogy leesünk róla. Ebben az esetben meg kell próbálni elérni a járművet és visszamászni rá, de semmi esetre sem szabad pánikolni. Amennyiben túl távolra sodródott a jetski, akkor nem szabad utána úszni, hanem inkább a part felé ajánlott venni az irányt. Továbbá fontos hangsúlyozni, hogy a vízi sporteszközök használata során minden esetben kötelező mentőmellényt hordani.

Vízi csúszda

A vízi csúszdán előfordulhat, hogy beütjük magunkat, ami zúzódásokat eredményez. Ezekre érdemes hidegborogatást vagy jégzacskót helyezni, amellyel csökkenthető a duzzanat és enyhíthető a fájdalom. Továbbá a sérült testrészt nyugalmi állapotban érdemes tartani, pihentetni. Érdemes ilyen esetben orvosi ellátást igénybe venni, semmi esetre sem szabad a sérülést félvállról venni.

Amennyiben az esés fejsérülést eredményezett, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Figyelni kell arra is, hogy megjelentek-e az agyrázkódás jelei, például a szédülés, a fejfájás, a memóriazavar, a zavartság, a rosszullét, a fáradtság, a hányinger, a fény- és zajérzékenység, a hangulatváltozás, illetve a koncentrációs nehézség.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A szülők fele támogatná az iskolák környékének időszakos lezárását a forgalom elől

A magyar szülők mintegy fele egyetért azzal, hogy a gyermekek nagyobb biztonsága...

Egy jól szabott öltönyre minden vőlegénynek szüksége van

Öltönyök és esküvői ruházat több helyen is elérhető, de egyáltalán nem mindegy,...

Amit a bicikliváltók kapcsán tudni kell

Magyarországon a kilencvenes években kezdtek teret hódítani a mountain bike-ok, amelyek különlegessége...

Dobd fel az irodai étkezéseket izgalmas partyszendvicsekkel!

A partyszendvics és más könnyen és gyorsan fogyasztható falatok jól jöhetnek minden...