hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Tudomány Két magyar csapat is indul az első Nemzetközi MI Diákolimpián
Tudomány

Két magyar csapat is indul az első Nemzetközi MI Diákolimpián

468
diákolimpia 2024

Augusztus közepén Bulgáriában kerül megrendezésre az első Nemzetközi MI Diákolimpia, amelynek fő támogatója a Google. A versenyen 35 ország 47 csapata méri össze tudását, a hazai szponzoroknak köszönhetően Magyarországot két csapat is képviselheti az első MI diákversenyen. A diákok kiválogatása, felkészítése és a versenyre való delegálása a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának és az ELTE Informatikai Karának együttműködésével valósul meg.

Augusztus 9. és 15. között debütál a Bulgáriai Burgaszban megrendezésre kerülő Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpia (IOAI). A verseny célja, hogy inspirálja a mesterséges intelligencia iránt érdeklődő fiatalokat, és támogassa a mesterséges intelligencia úttörőinek következő generációját.

A verseny három területre összpontosít: természetesnyelv-feldolgozás (NLP), valamint a gépi tanulás és a gépi látás. A csapatok egy tudományos és egy gyakorlati fordulóban mérik össze tudásukat. Felismerve a mesterséges intelligencia középiskolai oktatásának hiányát, az IOAI hasznos felkészítő anyagokat és egy ingyenes online kurzust biztosít a résztvevők számára. Ez lehetővé teszi, hogy a diákok egyenlő esélyekkel induljanak, gazdagítva ezzel versenyélményüket.

Az idei versenyre 35 országból összesen 47 csapat érkezik. Magyarországot a hazai szponzorok – Bosch Magyarország Kft., Google, G-Research Kft. és AD-DA Kft. – támogatásával két, előzetes tudással rendelkező csapat is képviseli. A négyfős csapatokat egy több, mint negyven diák részvételével lebonyolított válogatóverseny során választották ki – mindkét csapatban egyaránt megtalálhatók fiúk és lányok is.

A versenyzők kiválogatása, felkészítése és a versenyen való részvétel a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) és az ELTE Informatikai Karának együttműködésével valósul meg. A verseny része a Neumann Társaság tehetséggondozási programjának, amely évtizedek óta sikeresen támogatja a diákolimpikonok felkészülését. A diákolimpiák köre, mely évek óta az aktuális tudományos és technológiai trendeknek megfelelően bővül, most az MI területével gazdagodik. A szervező bizottságot a Cambridge-i Egyetem egyik magyar kutatója is erősíti.

A magyar diákolimpiai csapatok tagjai:

  • Vajda Ádám, Szilágyi Balázs, Kovács-Bánhalmi Hédi Zita, Ungár Vince
  • Christ Miranda Anna, Lehotai Gergely, Molnár István Ádám, Nagy Dávid Leonárd

A csapatok intenzív felkészítésen vettek részt otthoni feladatok és felkészítő tábor formájában. A “take-home” feladatok olyan előre kiadott gondolkodtató problémák, amelyek kiváló lehetőséget biztosítanak a nemzetközi versenyre való felkészülésre. A kiutazó csapatok számára rendezett felkészítő tábor július 31. és augusztus 3. között zajlott Budapesten. Az előadások helyszíne az ELTE Lágymányosi Campus volt, míg a csapattagok szállásáról az Eötvös Collegium gondoskodott.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A Robert Bosch-sztori: egy autóipari legenda nyomában

Robert Bosch személyét számos legenda övezi. Vajon korának kőkemény vállalkozója, gondoskodó jótevő...

Mikroműanyag a Balatonban

Egy köbméternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez...

A jövő szociális robotjai az időseknek is segíthetnek

Magyar kutatók egy nemzetközi együttműködésben szociális robotflotta fejlesztésén dolgoznak. Céljuk olyan robotok...

Szuperhatékony napelemek fejlesztésén dolgoznak a BME kutatói

Egy új anyagcsoport használatával a jelenlegi hatásfok megduplázása is reális lehet. A...