csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Amit a bicikliváltók kapcsán tudni kell
Tippek

Amit a bicikliváltók kapcsán tudni kell

99
bicikliváltók

Magyarországon a kilencvenes években kezdtek teret hódítani a mountain bike-ok, amelyek különlegessége abban rejlett, hogy váltórendszerrel rendelkeztek. Az eltérő fokozatok lehetővé tették, hogy változatos domborzati viszonyok között se kelljen túl nagy erőfeszítést kifejteni tekerés közben.

Egy bicikli váltórendszer azonban kényes, és hajlamos idő előtt tönkremenni, ha nem megfelelő pillanatban állítják, vagy ha nem tartják megfelelően karban. Az sem mindegy persze, hogy milyen váltórendszer van felszerelve egy bicajra.

Melyek a legmegbízhatóbb váltórendszerek?

A Shimano, a Sram és a Campagnolo az a három legnagyobb gyártó, amely tényleg megbízható váltókat készít. Aki bringát készül vásárolni, annak célszerű figyelnie arra, hogy lehetőség szerint legyen a drótszamáron e hármas közül valamelyik logója. A Campagnolo főként versenykerékpárokhoz készít váltókat, a Shimano, valamint a Sram pedig egymás nagy vetélytársai a piacon.

Így fejlődtek a bicikliváltók

Annak idején még mindenki egysebességes cangával közlekedett, amelyek tökéletesen megfeleltek arra, hogy el lehetett velük jutni egyik pontból a másikba. Persze az emelkedők leküzdése sokkal könnyebb volt már egy kisebb számú sebességfokozattal rendelkező bringával is.

A kilencvenes években hazánkban egy 3×8-as váltóval felvértezett bicaj egyértelműen felsőkategóriás darabnak számított. Azóta sokat változott a világ, manapság rengeteg vásárló elvárása az, hogy 24 sebességes legyen egy kerékpár.

Mindenkinek más az ideális

Akik ritkán szoktak pedálozni, azoknak felesleges túlságosan drága drótszamárra beruháznia. Nekik praktikus egy egyszerűbb, olcsóbb bringát vásárolniuk. Némi odafigyeléssel és a szükséges időközönkénti karbantartásokkal hosszú ideig használni tudják a biciklijüket.

Aki napi szinten, például munkába járáshoz használja a bicaját, annak célszerű egy legalább hét fokozattal rendelkező kétkerekűt vennie. Ezzel egy biciklitúrán is el lehet boldogulni. Sportolásra már optimálisabb egy kilences váltórendszerrel felszerelt bicikli, ami kedvező áron beszerezhető.

Intő jelek, hogy foglalkozni kell a váltóval

Ha a lánc váratlanul megugrik menet közben, esetleg furcsa hangokat ad ki, akkor mindenképpen célszerű mielőbb ránézni, hogy mi lehet vele a probléma. A Shimano és a Sram fékváltókarainak többsége legfeljebb részben hozzáférhető. Abban az esetben kell őket szétszerelni, vagy kenőanyagot bejuttatni kívülről, ha csökkent a teljesítmény vagy hangosan működik a váltó.

A görgők és fogaspántok kopását meg lehet előzni a forgáspont gyakori tisztításával és kenésével. Néhány ezer kilométer megtételét követően jó gyakorlat szétszedni a görgőket, és sort keríteni a tisztításukra, kenésükre. Amennyiben a láncszemek követése lehetetlenné válik, illetve nagy a mozgásuk oldalirányba, akkor a problémát csak cserével lehet orvosolni.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A szülők fele támogatná az iskolák környékének időszakos lezárását a forgalom elől

A magyar szülők mintegy fele egyetért azzal, hogy a gyermekek nagyobb biztonsága...

Egy jól szabott öltönyre minden vőlegénynek szüksége van

Öltönyök és esküvői ruházat több helyen is elérhető, de egyáltalán nem mindegy,...

Dobd fel az irodai étkezéseket izgalmas partyszendvicsekkel!

A partyszendvics és más könnyen és gyorsan fogyasztható falatok jól jöhetnek minden...

Autóba hagyta a kulcsát? Van megoldás

Néha nem is gondolnánk, hogy apró figyelmetlenségek mekkora gondot, és fejtörést tudnak...