csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Technológia Mennyire van hatással az időjárás a napelemek teljesítményére?
Technológia

Mennyire van hatással az időjárás a napelemek teljesítményére?

120
napelem teljesítménye

A napelem már évek óta “slágerterméknek” számít Magyarországon is. Ez egyáltalán nem meglepő, ha megnézzük, hogy mennyire sürgető az alternatív energiaforrások kihasználása és mi a leginkább elérhető megoldás napjainkban. A napelemes rendszer telepítése ma már szinte bárhol megoldható, de sok kérdés is felmerül a döntés meghozatala előtt.

Hogyan érhető el az optimális teljesítmény?

A hatékony működéshez több tényezőt is figyelembe kell venni. Ki kell számítani, hogy pontosan hova érdemes telepíteni a napelemes rendszert. A napsütéses órák száma, az árnyékoló tényezők mind befolyásolják, hogy hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a panelekből. A maximális termelés természetesen csak a megfelelő napelem tartószerkezet segítségével érhető el, ami a Modulfix megoldásaival egyszerűen megvalósítható.

Az időjárás az egyik legnagyobb befolyásoló tényező, amivel a napelemes rendszer működtetése során találkozni fogunk. A nagy szél, az erőteljesebb vihar mind alapos tesztnek fogja alávetni a tartószerkezetet is. Ezért is fontos, hogy minőségi, strapabíró konstrukciót válasszunk, ami még évtizedekkel később is képes lesz megállni a helyét. Az időjárás emellett a megtermelhető energia mennyiségét is meghatározza majd. Napsütéses időszakokban, derült, napos napokon semmilyen problémát nem fogunk tapasztalni, a napelemek is maximális teljesítménnyel fognak pörögni.

A napcellák a lehető legtöbb napfényt fogják kapni, ami magasabb áramtermelést tesz lehetővé. Sokan nem tudják, de a napelemek nemcsak napsütésben működnek, de borús, felhős időjárási körülmények között is tudnak energiát termelni. Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az éghajlatnak és földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően kiváló lehetőségeink vannak a napenergia hasznosítására. A megfelelő tájolást, dőlésszöget még így is meg kell találni, de a napsütéses órák számával garantáltan nem lesz problémánk.

A hőmérséklet is hatással van a teljesítményre

Kevesen tudják, de a magas hőmérséklet például negatív hatással van a napelemek hatékonyságára. Ezért is fontos, hogy olyan módon telepítsük őket, hogy a levegő szabadon tudjon áramolni mögöttük. Ez a megoldás nagymértékben növeli a hőelvezetést és csökkenti a túlmelegedés kockázatát.

A nyári hónapokban a nagy hőség miatt csökkenhet a teljesítmény. Felhős időben a felhőzet vastagsága és típusa fogja meghatározni, hogy mennyi napfény jut a panelekhez. A téli hónapokban sem lesz nulla termelés, hideg időben meglepően hatékonyak tudnak lenni.

Mi a helyzet szélsőséges időjárás esetén?

A jégeső egyértelmű kihívást jelent a napelemek számára. Ezért is fontos a megfelelő tartószerkezet kiválasztása. A gyártóknak szigorú teszteknek kell alávetni a paneleket, hogy még az extrém körülmény se jelentsen problémát. A napelemeknek még a 80 km/h sebességgel becsapódó jéggolyó zivatarnak is ellen kell állnia.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A mesterséges intelligenciának jobb a szókincse, mint az embernek

A mesterséges intelligencia alapú szoftverek verbális intelligenciáját vizsgálták az ELTE PPK-n. A...

Veszélyek a neten: hogyan készítsük fel a gyerekeket?

A szeptemberi iskolakezdésnél a gyerekek nemcsak barátokkal, hanem számos új veszélyforrással is...

Egy rendkívül hasznos szolgáltatás: a csomag nyomon követése feladás után

Valószínűleg mindannyian fel tudunk idézni egy olyan helyzetet, amikor csomagot kellett feladnunk...

Erre a 4 informatikai kihívásra érdemes figyelnie a felsőoktatási intézményeknek

A vállalatok gyorsan adaptálják a rohamtempóban fejlődő informatikai megoldásokat, kevésbé mondható ám...