csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Gazdaság Szerezz be a munkavállalóknak megfelelő munkavédelmi cipőket!
Gazdaság

Szerezz be a munkavállalóknak megfelelő munkavédelmi cipőket!

22
megfelelő munkavédelmi cipő

A munkavédelmi cipők fontos elemei a munkaruházatoknak, nemcsak, mert gondoskodnak a munkavállalók egész napos kényelméről, hanem védelmet nyújtanak a különféle munkavédelmi kockázatokra, így óvják a dolgozók testi épségét.

Vannak olyan lábbelik, amelyeket főként irodai munkákra terveztek, így leginkább komfortot és jó szellőzést biztosítanak. Azonban számos olyan veszélyes munkakör van, ahol létfontosságú a megfelelő védelmi szintű cipő viselése a munkavégzés időtartama alatt. Hogy milyen típusúra és milyen kockázatok elleni védelemre van szükség, azt a kockázatelemzés határozza meg.

A lábvédelem kiemelten fontos

A munkaadó kötelessége biztosítani a munkavállalók számára a megfelelő munkavédelmi ruházatot, válassz a Legjobb Munkaruha Webshop munkavédelmi cipő kínálatából a munkakörnek, tevékenységnek megfelelő lábbelit! Hogy hova melyik típusú lesz a megfelelő, azt egyedileg kell meghatározni, hogy a biztonságos munkavégzés feltételei garantálva, a balesetek és egészségkárosodások pedig elkerülhetők legyenek.

Mivel a munkahelyi balesetek nagy része az alsó végtagot érinti, szigorúan kell kezelni ez a kérdést, így a munkavédelmi cipők a veszélyes munkakörökben elengedhetetlenek. Különféle sérüléseket okozó, például mechanikai jellegű, extrém hőmérsékletekből, a talp átszúródásából, zuhanó, leeső tárgyaktól eredő, vegyi traumákkal, elektromossággal, szikrával, forró folyadékokkal és olvadékokkal szemben biztosítják a láb védelmét.

Hogyan válasszunk munkavédelmi cipőt?

Minden alkalommal fel kell mérni a munkakörülmények és a munkakör kockázatait, és annak megfelelően kell megválasztani az optimális, biztonságot nyújtó munkavédelmi lábbelit. Választhatunk félcipőt, illetve a bokát is védő bakancsot, vagy a lábszárat is óvó csizmát. Szinte valamennyi típus rendelkezik a lábujjak védelme érdekében acél vagy kompozit orrmerevítővel, illetve a legtöbb esetében a csúszásmentes talp is alap. A hosszú állómunkára tervezett cipők energiaelnyelő sarokrésszel rendelkeznek, amely még nagyobb kényelmet nyújt. Fontos lehet továbbá a talpak védelme az átszúródásos balesetek megelőzése érdekében.

A munkavédelmi cipők a védelem szintjének megfelelő szabványos jelöléssel rendelkeznek, amely a kockázatok ismeretében megkönnyíti a választást. Fontos jellemzők lehetnek a víz- és lángállóság, az antisztatikus, valamint a hideg/meleg elleni védelem.

További tényezők

Bár a munkavédelmi lábbelik kiválasztásának elsődleges szempontja a biztonság, szoros összefüggésben áll vele a kényelem is. A legtöbb munkakörben 8-10-12 órás műszakokkal kell számolni, így komfortos cipőkre van szükség. Fontos, hogy optimális méretű, valamint jól szellőző típust válasszunk.

A munkavállalók elégedettségét növeli, ha tetszetős, divatos lábbelit és munkaruházatot viselhetnek, amely akár munkába járáshoz is megfelelő, így ez is egy lényeges paraméter.

Ne feledd, optimális munkavédelmi cipőben jobban megy a munka!


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Futurisztikus gyártósoron készülnek Chery modelljei

Az ma már nem titok, hogy a Chery a legnagyobb kínai autóexportőr....

Százmilliókat spórolhat a nagy építkezéseknek egy készülő BME-s fejlesztés

A Fugro nevű vállalattal közösen kidolgozott új módszer tanuló algoritmussal gyorsítja fel...

Elindult a qvik – új lehetőség a hazai digitális fizetésnél

2024 szeptember 1-től elindult és minden fogyasztó számára ingyenesen elérhetővé váltak az...

Forradalmi diákkedvezmény a SPAR és a Diverzum jóvoltából

Elsőként kötött együttműködési megállapodást a kereskedelmi láncok közül a SPAR Magyarország a...