hétfő , 7 október 2024
Kezdőlap Képzés A legjobbak közt végeztek a Széchenyi István Egyetem hallgatói a szakmák világbajnokságán
Képzés

A legjobbak közt végeztek a Széchenyi István Egyetem hallgatói a szakmák világbajnokságán

6

A győri Széchenyi István Egyetem három hallgatója is részt vett a WorldSkills szakmai világbajnokságon.

Dely Bianka grafikus és az ipar 4.0 kategóriában negyedikként záró Izsó Roland kiválósági érmet szerzett, Losonczi Péter pedig a villanyszerelők versenyében szerepelt a legjobbak között.

A WorldSkills a világ legnagyobb szakmai megmérettetése a tehetséges fiatalok számára. A szakmák világbajnokságának is nevezett eseményt az idén a franciaországi Lyonban rendezték, ahol 65 ország 1500 indulója 59 kategóriában mérte össze tudását.

Izsó Roland, a Széchenyi István Egyetem elsőéves járműmérnök-hallgatója csapattársával, Császi Sándorral negyedik helyen végzett az ipar 4.0 elnevezésű versenyszámban.

„Leginkább ipari informatikaként lehet meghatározni ezt a kategóriát, amibe többek közt hálózatépítés, mechatronikai elemek, programozás, felhasználói felületek szerkesztése és weboldalkészítés is beletartozik. Összetett projektet kaptunk, hiszen a négy nap alatt egy alap gyártósort kellett felszerelnünk olyan elemekkel, amelyek révén egy új termék állítható elő. Minden napra egy részfeladat jutott, és a következő napon csak akkor lehetett továbblépni, ha az előzőt sikeresen teljesítettük. Végül a 21 csapatból a negyedik, Európából pedig a második helyet sikerült megszereznünk”

– fogalmazott a WorldSkillsen nyújtott teljesítményével kiválósági érmet kiérdemelt soproni fiatal.

Kiemelte, ez a terület számára inkább hobbi, mert már általános iskolás korában eldöntötte, hogy előbb mechatronikai technikus képesítést szerez, ezt követően pedig járműmérnök szakon tanul tovább.

„Azért választottam a Széchenyi-egyetemet, mert itt láttam biztosítva azt az utat, amelyet elterveztem magamnak. Az intézmény ráadásul olyan vállalati partnerekkel rendelkezik, amelyek vonzóak a számomra, és amelyeknél a jövőmet is el tudnám képzelni”

– jegyezte meg. Végezetül elmondta, csapattársával a jövő évi, dániai EuroSkillsre is készülnek, és mivel a világbajnokságon is csak apróságokon múlt a dobogó, ezért az Európa-bajnokságon már az első helyet célozzák meg.

A pécsi Dely Bianka ugyancsak Sopronban végezte a középiskolát, ahol grafikus oklevelet szerzett. Ezután kezdte felsőfokú tanulmányait a győri intézmény Művészeti Karának Design Campusán.

„A legjobb döntést hoztam, hogy a Széchenyi-egyetemet választottam, mert amellett, hogy nagyon sokrétű tudást ad a képzés, rengeteg lehetőséget nyújt a fiatal művészek számára. A Kockaként emlegetett Győri Innovációs Park innovatív, inspiratív környezetet teremt számunkra, ahol minden feltétel és technikai háttér a rendelkezésünkre áll. Itt úgy érzem, a határ a csillagos ég”

– húzta alá.

A másodéves tervezőgrafikus-hallgató kategóriájában a világ tizenharmadik, Európa negyedik legjobb ifjú szakembere lett a WorldSkillsen, és ezzel ő is kiválósági érmet szerzett. A négynapos verseny során minden nap egy új, összetett feladatot kellett végrehajtaniuk: selyemkendő-illusztrációt, prospektust, csomagolást és plakátsorozatot is terveztek, majd saját maguk kiviteleztek.

„Amit a helyszínen néhány óra alatt kellett előállítanunk, azt a valóságban akár több hónapos tervezés előzi meg. Ráadásul csak az előre beküldött fontkészleteket használhattuk, és inspirációra sem nagyon volt lehetőség. Mindezek jelentős stresszhelyzetet teremtettek, és ilyen körülmények között kellett a legjobb formánkat hozni. Úgy érzem, sikeresen vettem az akadályokat, ráadásul rengeteg tapasztalattal gazdagodtam”

– emelte ki.

Losonczi Péter Keszthelyen végezte a középiskolát erősáramú elektrotechnikusként, és utána jelentkezett a győri egyetem villamosmérnök képzésére.

„A legtöbb jót erről az intézményről hallottam, ahol rengeteg lehetőség nyílik meg az ember előtt, Győrt pedig nagyon szép és élhető városnak tartom. Ezért választottam a Széchenyit”

– részletezte. Az elsőéves hallgató a nemzeti válogatót megnyerve jutott ki a világbajnokságra villanyszerelő szakmában, ahol a huszadik helyet szerezte meg.

„Négy napon át zajlott a verseny, amelynek során mindenki a saját falán építette ki a hálózatot, szerelt csatornát, elosztót. Az utolsó napon mindezt programozni kellett, mert a megmérettetésen egy okosotthon építését modelleztük. A teljesítményemmel elégedett vagyok, a végeredménnyel azonban nem, mert egy technikai probléma miatt nem tudtam időre befejezni a programozást. Ha ez nincs, előkelőbb helyet tudtam volna megcsípni”

– összegezte. Ez azonban nem töri meg lelkesedését, sőt motiválja is: célja, hogy a jövő évi EuroSkillsen a tudásának megfelelő eredményt, ezzel együtt még jobb helyezést érjen el.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Próbáld ki a jövőd! – Október 11-én vár az ELTEfeszt 2024

Tizenkettedik alkalommal rendezi meg interaktív pályaválasztó fesztiválját az Eötvös Loránd Tudományegyetem október...

365 intelligenciafejlesztő játék gyerekeknek

365 nap, 365 lehetőség a gyermeked fejlődésére – Isabel Ortiz könyvének varázslatos...

Alkalmazkodóképesség és innováció – Évnyitó a Gábor Dénes Egyetemen

A Gábor Dénes Egyetem dimplomaátadóval egybekötött tanévnyitón indította el a 2024/25-ös tanévét....

Gyerekek érzelmi intelligenciája – Nevelés szívvel-lélekkel

Joan DeClaire neves pszichológus, aki John Gottman oldalán évek óta kutatja a...