hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Képzés Mit kell tudni a gépkezelői jogosítvány megszerzéséről?
Képzés

Mit kell tudni a gépkezelői jogosítvány megszerzéséről?

428
gépkezelői jogosítvány tanfolyam

Az OKJ megszűnését követően sem tűntek el a felnőtteknek szóló képzések, továbbra is van mód szakmaszerzésre munka mellett is. Továbbá sorra indulnak az olyan tanfolyamok is, amelyek elvégzését követően egy-egy tevékenység megtételére szerezhetünk jogosultságot.

Ezek közé tartoznak a Tanfolyam.hu által indított gépkezelő tanfolyamok is, azonban érdemes utánaolvasni a jogszabályoknak, hogy kire melyik képzési terv vonatkozik. Cikkünkben mi is összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Kinek lehet szüksége gépkezelői jogosítványra?

Nagyon sok olyan munkakör van, ahol speciális munkagép vezetését kell megoldani: a raktárosok, az útkezelők, útépítők, az építkezésen dolgozók is vezetnek ilyeneket. A legismertebb jármű ezek közül a targonca, de van, ahol az úthengereket vagy épp a talajmarógépeket, kotrógépeket kell kezelni.

Ezeket csak megfelelő képesítés birtokában szabad vezetni: erre való a gépkezelő tanfolyam. Jellemzően a munkáltatók “iskolázzák be” a dolgozókat ide, megjelölve, mely munkagép vezetéséhez való ismereteket szerezzék meg.

Attól függően, hogy ki milyen képesítéssel rendelkezik, háromféle eshetőség jöhet számításba a tanfolyamot illetően. Lássuk, melyek ezek!

Előképzettség nélkül

Ha valaki még semmilyen gépkezelői tanfolyamot nem végzett, most ismerkedik csak a feladattal, annak egy teljes körű képzésen kell részt vennie. Itt nemcsak az adott járműre vonatkozó speciális ismereteket kell megszereznie, hanem vannak más tantárgyai is.

Ezek a következők:

  • Általános munkavédelmi és elsősegély-nyújtási ismeretek
  • Általános üzemeltetési és technológiai ismeretek
  • Munka- és balesetvédelmi ismeretek

A gépspecifikus ismeretek és a gyakorlati oktatás is hozzájön ehhez, azonban a képzés így sem lesz több két és fél hónapnál. Jellemzően szombati napokon vannak az órák, így munka mellett is elvégezhető a tanfolyam.

Aki 5 évnél nem régebbi bizonyítvánnyal rendelkezik

Vannak jó páran, akik nemrégiben szereztek valamilyen gépkezelői jogosítványt, de most egy újabb jármű vezetését is megtanulnák. Ők felmentést kapnak az Általános munkavédelmi és elsősegély-nyújtási ismeretek, valamint az Általános üzemeltetési és technológiai ismeretek tanulása alól, és vizsgázniuk sem kell.

A régi OKJ-s bizonyítvány birtokában

Ha valakinek még régebbi a képesítése, emelőgép, targonca vagy földmunkagép kezeléséhez szükséges OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkezik, az a teljes elméleti rész tanulása alól mentesül, és vizsgáznia sem kell a gépkezelés elméletéből.

Csak az új gép vezetését kell megtanulnia. Természetesen jóval rövidebb idő alatt fog végezni, mint fentebb említett társai: csupán 1-1,5 hónap és mehet a hatósági vizsgára.

Hol indulnak tanfolyamok?

Az ország több pontján is indít a Tanfolyam.hu gépkezelői jogosítvány megszerzését célzó képzéseket. Érdemes ellátogatni a honlapjukra, és ott érdeklődni a részletek felől. Az árak, a kezdési időpontok, a jelentkezés feltételei is fel vannak tüntetve, de a munkatársak is örömmel adnak tájékoztatást.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Alkalmazkodóképesség és innováció – Évnyitó a Gábor Dénes Egyetemen

A Gábor Dénes Egyetem dimplomaátadóval egybekötött tanévnyitón indította el a 2024/25-ös tanévét....

Gyerekek érzelmi intelligenciája – Nevelés szívvel-lélekkel

Joan DeClaire neves pszichológus, aki John Gottman oldalán évek óta kutatja a...

Így neveljünk kedves gyereket – Hogy a világ jobb és szeretettelibb hely legyen

Thomas Lickona, a neves amerikai pszichológus és oktató legújabb könyve, az Így...

Nő az érdeklődés a szakképzés iránt

Emelkedő létszámok, javuló eredmények Ünnepélyes tanévnyitót tartott a HVSZC Ünnepélyes tanévnyitó eseményt...