szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Egészség Borsmenta – a gyógynövények királynője
Egészség

Borsmenta – a gyógynövények királynője

240
borsmenta gyógynövény

A mentafajokat több mint kétezer éve használja az emberiség. A borsmentát viszont csak 250 éve. Mégis napjainkban e fajnak van a legnagyobb gazdasági és gyógyászati jelentősége. Felhasználása rendkívül széleskörű. Nagy mennyiségben használja a korszerű gyógyászat, az élelmiszeripar, valamint a kozmetikai ipar egyaránt. A MATE szakértőjének segítségével ismerjük meg közelebbről ezt a különleges gyógynövényt, amelyet 2024-ben az év gyógynövényének választott a Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézetéhez tartozó Gyógy- és Aromanövények Tanszékének docense, Dr. Tavaszi-Sárosi Szilvia és munkatársai több éve foglalkoznak különböző eredetű mentaállományok fenntartásával, több mint negyven szabadföldi parcellán.

A borsmenta természetes előfordulása nem ismert. Mai ismereteink szerint Angliából származik, de egyes szerzők szerint a Távol-Keleten alakult ki. A jelenleg hazánkban termesztett populációk angol eredetűek. A borsmenta két másik mentafaj kereszteződésével létrejött úgynevezett fajhibrid, szülővonalai a vízi menta és a fodormenta. A termesztésben a borsmenta két eltérő formája terjedt el, az egyik a fekete vagy vörös menta, a másik a fehér vagy zöld menta. A borsmenta a nemzetségre jellemzően lágyszárú, földalatti módosult hajtásokkal áttelelő, évelő növényfaj.

A borsmenta levelének és illóolajának fő hatóanyaga a mentol, amely fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő, enyhe helyi érzéstelenítő, hűsítő, antiszeptikus hatású. Az olaját a felső emésztőszervi traktus rendellenessége, epeképződés hiánya, légzőszervi megbetegedések, köhögés, megfázás esetén javasolják. Külsőleg alkalmazható reumatikus fájdalmak, bőrviszketés, csalánkiütés kezelésére. Érdekes tény, hogy a borsmenta esetében egyre változatosabb illóolaj-összetételű fajták közül válogathatunk. A nemesített fajták között „csokoládé”, „citrom”, „gyömbér” és „levendula” illatú növényekkel is találkozhatunk.

A MATE Gyógy- és Aromanövények Tanszéke ma Magyarországon egyedülálló a magas színvonalú kutatási és széleskörű oktatási tevékenységével. A tananyagok átfogják többek között a vadon termő és termesztett gyógynövények ismeretét, agrotechnikáját, fitoterápiás és egyéb felhasználásukat, hatóanyagaikat, feldolgozási módszereiket. A MATE Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzési szakára legközelebb a pótfelvételi időszakban lehet jelentkezni. A képzés iránt érdeklődők hazánkban több képzési hely közül is tudnak választani, ezek Gyöngyösön és Keszthelyen, nappali és levelező munkarendben egyaránt elérhetők.

Forrás: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Automatizált gerinc MR leletező és vizualizált leletértelmező rendszert fejlesztettek

Az AUTORAD projekt keretében többek között az orvos-beteg kommunikáció eredményességének javítása céljából...

Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először alkalmaztak onkológiai beteg gyerekeknél olyan műtéti eljárást, ahol a beavatkozást...

A zöldhályog korai kezelésével megelőzhető a teljes vakság

A zöldhályog, vagyis a glaukóma a vakság harmadik leggyakoribb oka. A betegség...

Anyatejes táplálással a gyermekkori elhízás ellen

Az anyatejes táplálásnak kiemelt szerepe lehet a gyermekkori elhízás megelőzésében. Többek között...