kedd , 21 május 2024
Kezdőlap Technológia Gumiabroncs fejlesztések, melyek 10 éve még elképzelhetetlennek tűntek
Technológia

Gumiabroncs fejlesztések, melyek 10 éve még elképzelhetetlennek tűntek

127
gumiabroncs autógumi

Az elmúlt években a gumiabroncsok hatalmas fejlődésen mentek keresztül. És nemcsak a négyévszakos abroncsok minőségbeli ugrására kell ilyenkor gondolni. Mára számos olyan fejlesztés látott napvilágot, amely 10 évvel ezelőtt még lehetetlennek tűnt.

Bár 10 évvel ezelőtt is születtek olyan prémium és középkategóriás abroncsok, amelyek esetében úgy gondoltuk, hogy ezt a teljesítményt már nem igazán lehet tovább fokozni, a gumiabroncs gyártóknak mégis sikerült. Folyamatosan olyan innovatív megoldások születnek, melyek régen elképzelhetetlennek, vagy épp nagyon utópisztikusnak tűntek. A környezettudatos szemlélet elterjedése az abroncsiparban is éreztette a hatását, melynek eredményeképp ma már léteznek kifejezetten elektromos autókra tervezett abroncsok, de környezetbarát gumik is.

Arról már nem is beszélve, hogy önfiatalító gumit is vásárolhatunk már, de lassan defektbiztos abroncsot is választhatunk az autónkra.

Önfiatalító gumi

Talán senki sem lepődik meg, hogy az úgynevezett önfiatalító technológiát az abroncsok esetében a Michelin fejlesztette ki, és használta először. Persze ezek az abroncsok sem örökéletűek, ugyanakkor a technológia lehetővé teszi, hogy a gumi a teljes élettartama alatt, ugyanolyan magas teljesítményt érjen el. Ezt úgy kell elképzelni, hogy amikor a gumi kopik és merevebbé válik, akkor az alsó rész rugalmas övbetétje úgymond aktiválódik, ezzel csökkentve a merevséget. A Michelin többek között a Primacy 4 + gumiknál is használta ezt a technológiát.

Abroncsok kifejezetten elektromos autók számára

Az elmúlt években az elektromos autók egyre jobban elterjedtek, és ha lehet hinni a Globális S&P motorgyártási előrejelzés 2023. októberi előrejelzésének, akkor 2029-re az Európában gyártott új autók több mint 90 %-a legalább részben elektromos meghajtású lesz, közel 60 %-uk pedig teljesen. Az abroncsgyártók már rég felismerték az elektromos autók fontosságát, így olyan abroncsok fejlesztésébe fogtak, melyek kifejezetten ezen autók tulajdonságait veszik figyelembe. Ma már számos olyan mintázatot találunk, melyeket elektromos autókra fejlesztettek ki.

Már több gyártó is fejleszt környezetbarát gumiabroncsot

Pár éve még rendkívül utópisztikus gondolatnak tűnt a környezetbarát gumiabroncs, mert hát lássuk be, az abroncsokról nem épp a környezettudatosság jut eszünkbe. A gumiabroncs gyártók azonban felismerték a környezettudatosság fontosságát, így folyamatosan törekedtek arra, hogy olyan abroncsokat hozzanak létre, melyek keveréke magas százalékban bioalapú és újrahasznosított anyagokat tartalmaz. Jelenleg több ilyen gumi is van már a piacon, mint például a PIRELLI P ZERO E.

2024-ben akár a defektbiztos gumi is a piacra kerülhet

A legújabb fejlesztések között megtalálhatjuk a defekttűrő gumit is, melyre már évek óta vannak törekvések, de nagyon úgy tűnik, hogy a Michelin lesz az első, aki ezt a technológiát piacra dobja. Az úgynevezett légmentes gumiabroncsok valódi forradalmat jelenthet a defekt elleni megelőzésben, és a hírek szerint idén be is mutatkozik az első ilyen gumi, méghozzá a Michelin kínálatában.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Copilot for Microsoft 365 már magyarul is

A Microsoft bejelentése szerint 16 újabb nyelvvel gyarapodott azon nyelvek száma, amelyeket...

Az új MINI Aceman világpremierje

„A MINI Aceman egy erős egyéniség, saját fiatalos jegyekkel a MINI új...

Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

Komoly szakmai kritériumok alapján választotta ki a világ 250 legjobb EdTech cégét...

Környezetvédelmi Innovációs Díjat nyert a műegyetemi fiatalok innovációja

A világ első fújós dezodor újratöltő megoldásáért kapott rangos elismerést a Respray...