csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Egészség A pajzsmirigyproblémákról másképp
Egészség

A pajzsmirigyproblémákról másképp

303
pajzsmirigybetegségek

A pajzsmirigybetegségek napjainkban rengeteg ember érintenek, egyeseknél a túl-, másoknál pedig az alulműködés okoz gondot. Az allopatikus, nyugati orvoslás azonban gyógyszerekkel (általában mesterséges hormonkészítményekkel), igyekszik meggyógyítani a problémát, de nem jár utána alaposabban a kiváltó okoknak, a páciensek viszont minden bizalmukat és felelősségüket az orvosokra helyezik.

Ez viszont több okból sem jó megoldás. Egyrészt a pajzsmirigy hibás működése általában nem önálló betegség, hanem más folyamatokkal is összefügg, így nem elég csak ezt a szervet kezelni. Másrészt a betegnek is felelősséget kell vállalnia abban, hogy a együttműködjön a saját gyógyulásában.

Pontosan ezt a megközelítést alkalmazzák a keleti gyógyászati rendszerek, mint például a tibeti orvoslás, melynek egy hazai képviselője készíti a Myrobalan gyógynövényes termékeit is.

A tibeti orvoslás az egész test kibillent állapotának helyreállítására törekszik, amit egy többlépéses, egymásra épülő terápiával, valamint a gyógyító és a beteg közös együttműködésével ér el.

A pajzsmirigyhormonokról röviden

A pajzsmirigy működésében 3 hormon vesz részt, a TSH, a T3 és a T4. Nézzük, mit kell tudni róluk:

  • A TSH, azaz pajzsmirigy-stimuláló hormon az agyalapi mirigyben termelődik, és a nevéből adódóan a pajzsmirigyhormonok termelését és felszabadulását szabályozza.
  • A T3-at már maga a pajzsmirigy termeli, ez egy négy jódatomot tartalmazó aminosav-származék.
  • A T4-et szintén a pajzsmirigy állítja elő, négy jódatomot tartalmaz. A sejtekben átalakul T3-má, hiszen ez a biológiailag aktív formula, ezt tudja a testünk felhasználni.

Ezeket a hormonokat a szervezetünk szinte minden sejtje felhasználja, hisz részt vesznek például a vérnyomás szabályozásában, az anyagcsere-folyamatokban, a tápanyagok hasznosításában, a hőháztartás szabályozásában, a szívműködésben, valamint hölgyeknél a menstruációs ciklusban is.

Miért káros a stressz a pajzsmirigyre?

Az talán senki számára sem újdonság, hogy a stressz az egész testre és a pszichére is rendkívül ártalmas. Ez alól a pajzsmirigy sem kivétel sajnos. Stressz hatására elkezd termelődni a kortizol nevű hormon, ami többek között a T4 T3-má történő átalakításában is fontos szerepet játszik.

Hosszan fennálló stressz esetén azonban csökken az érzékelő receptorok érzékenysége, emiatt a pajzsmirigy alul fog működni. Ugyanezt okozza az is, hogy a túl sok kortizol miatt a TSH termelődése is csökken.

Hogyan kezeli a pajzsmirigybetegségeket a tibeti gyógyászat?

A tibeti orvoslás sokkal összetettebb, mint néhány alapvető vizsgálat után egy gyógyszer felírása. Nagy hangsúlyt fektet a megfelelő diagnózis felállítására, mely során a teljes testi, lelki, és energetikai állapotot feltérképezi, nem csak egy-egy rendellenesen működő szervvel foglalkozik.

Maga a terápia is sokkal komplexebb, egész pontosan négy részből áll. Ezek a táplálkozás, viselkedés, gyógyító szerek és külső terápiák alkalmazása.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A túlsúly és a rák közötti összefüggések nyomába felhizlalt egerek segítségével eredtek magyar kutatók

Az elhízás – ma már bizonyítottan – az egész testre kiterjedő gyulladást...

Háromdimenziós tervezéssel végeznek állkapocshelyreállító műtéteket a Semmelweisen

Akár teljesen új állcsontot is kaphatnak a Semmelweis Egyetemen azok, akiknek daganatos...

Mikrós lecsó – a legfinomabb megúszós vacsoraötlet nyárra

A modern konyha csendes forradalma: a mikrohullámú sütők. Ezek az eszközök nem...

Allantoin – egy kiváló hatóanyag, aminek használatát érdemes beépíteni a napi bőrápolási rutinba

A bőrünk a legnagyobb szervünk, amelynek funkciója a testünk védelme a külső...