péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Egészség A szorongásban milyen szerepe van az alkoholfogyasztásnak?
Egészség

A szorongásban milyen szerepe van az alkoholfogyasztásnak?

128
alkohol szorongás

Nagyon sok idevágó szaklap foglalkozik a témával, mert köztudott, hogy a szorongást gyakran alkohollal enyhítik az emberek. Persze ma már közhelyesnek tűnik az alkohol és a dohányzás egészségügyi hatását boncolgatni, de a jelen problémakörben mindez kiemelten fontos.

A Tudatosság Klub meditációs hangterápia által már hatékony fegyvert adhat a kezünkbe a rettenetes állapot elleni harchoz, de mégis sokan az alkoholhoz fordulnak. A gyorsabb enyhülés érdekében egy oldószereként gondolnak erre a lehetőségre, azonban ez nem ad valós megoldást a helyzetre.

Ebben a cikkben azzal fogunk foglalkozni, hogy az alkohol hatását megvizsgáljuk a szorongásos állapotok esetében. Sok emberben felmerült már az a gondolat, hogy enyhíti-e a szorongást az ivás vagy esetleg ront a helyzeten.

Ilyen hatással van az alkohol a szorongásra

Az már köztudott tény, hogy az alkohol a központi idegrendszerre hat, ami lassítja a benne zajló folyamatokat. Ez a hatás okozza azt az állapotot, amikor sokkal lazábbnak, oldottabbnak és nyugodtabbnak érezzük magunkat.

Ez azonban egy nagyon rövid ideig tartó megkönnyebbülést jelent csak, mert a hatása sajnos hamar elmúlik és a szorongás bizony visszatér. Gyakorlatilag ebből már lehet következtetni arra, hogy az alkohol nem segít, sőt csak ront a helyzeten.

Az agyunk nagyon könnyen megtanulja ezt a rossz mintát, hogy az alkohol hatására tompábbak lehetünk. Ennek eredményeképpen az alkoholszint csökkenése stresszreakciót fog eredményezni, ami így indukálja az újabb szorongó állapotot.

Folyamatos ördögi kör, amiből nincs kiút

Bele lehet kerülni nagyon hamar egy olyan vonzónak látszó csapdába, amiből még nehezebb lesz kiutat találni. A mámoros elme olvasatában ez a fent leírt kémiai folyamat azt jelenti, hogy folyamatos alkohol-utánpótlás a megoldás.

A borgőzös (hamisan nyugodt) állapot és a józanodási ciklus stressze miatt fellépő szorongás újabb adag alkohol elfogyasztását igényli. Ez pedig egy ördögi kör lesz, ami hosszú távon alkoholizmus kialakulásához vezethet.

Mindennek fényében viszont kijelenthetjük, hogy az alkohol a kezdeti fázisban megoldásként érzékelt gyógyír, ami nem ad megfelelő eredményt. Az átmeneti javulás csak az agyunk játéka, ami a kémia nyelvén azt jelenti, hogy múló állapot.

Lehet köze az alkoholnak a pánikrohamhoz?

Egy fokozattal magasabb sebességre kapcsolva nézzük meg azt is, hogy a pánikrohamokkal mit művel az alkohol. Kis mennyiségben az agyban található GABA szintet emeli, ami olyan érzést kelt, mintha relaxálnánk.

Ez eddig jól is hangzik, de itt jön a veszélye az alkoholfogyasztásnak. Nagyon nehéz megállni egy bizonyos szint után a kis mennyiségnél. A nagyobb dózis viszont már kimerítheti ezt a GABA szintet, ami pedig fokozott feszültséget okoz, akár pánikrohamot is.

Szóval a válasz a feltett kérdésre egyértelműen az, hogy: igen! Éppen ezért az alkohol helyett a relaxált állapot eléréséhez inkább használjuk a Tudatosság Klub Meditációs Hangterápiáját. Sokkal hatékonyabb eszköz a tartós megoldáshoz, mint az alkohol.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Gerillaakcióval lepte meg hétfő reggelre a fővárost az SOS Gyermekfalvak

Mit keres egy baba hordozókendőben a Nagymező utcai Radnóti-szoborra, Hofi-szoborra, a Széll...

Elhagyott kisbabáknak segítene az SOS Gyermekfalvak

Közel 300 kisbaba tölti élete első hónapjait kórházakban, mert szülei elhagyták, vagy...

Új munkaegészségügyi program indul

A szeptembertől érvényes új foglalkozás-és munkaegészségügyi szabályok alkalmazása újragondolásra készteti a munkaadókat....

Anya, kérek még! – Hozzátáplálás egyszerűen

Ambrus Éva könyve, az Anya, kérek még! egy igazi kincsbánya minden olyan...