vasárnap , 8 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Mi mindenre lehet használni a rétegelt lemezt?
Tippek

Mi mindenre lehet használni a rétegelt lemezt?

188
rétegelt lemez

Vagy egyáltalán miért érdemes ezt a burkolatot választani? A népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy nagyon sokoldalú és a mechanikai tulajdonságai is kiválóak. Előszeretettel használják például a bútorgyártásban, a belsőépítészetben, az építőiparban, de még a sportszergyártásban is.

Többféle típusa is elérhető

Ha megnézzük a Káplár fatelep kínálatát, akkor láthatjuk, hogy rétegelt lemezből és más burkolóanyagból bizony nincs hiány. Előbbi ráadásul igazán közkedveltnek számít és bizonyos helyzetekben előnyösebb is, mint az OSB lap.

Maga a burkolat úgy készül, hogy 1-3 mm vastag falemezeket több rétegben ragasztanak egybe, majd préselnek össze. A szomszédos rétegek rostiránya mindig 90 fokkal van elfordítva egymáshoz képest. Fontos, hogy az egymással szembeni lapok ugyanolyan fajtájúak és vastagságúak, hogy ezzel megelőzzék a vetemedést és az alakváltozást.

A rétegelt lemezt mind privát, mind ipari felhasználásra előszeretettel választják, Sokszínű felhasználhatósággal rendelkezik, ezt a többféle alapanyagnak köszönheti. A lemez készülhet például nyárfából, bükkből, fenyőből, nyírből, de az olyan különlegességek is elérhetőek, mint az okumé, a ceibe és a meranti is. A legtöbbet általában nyírfából gyártják , mivel ennek az alapanyagnak több előnye is van.

Magas hajlítószilárdsággal és rugalmassági modulusszal rendelkezik, így a kereszt- és hosszirányban hajlítható rétegelt lemezekkel akár íves felületeket is lehetséges burkolni. Kültéren és beltéren is egyaránt lehet használni, de csak akkor, ha a ragasztása vízálló. Egyszerűen megmunkálható, továbbá az is előnye az OSB-vel szemben, hogyha víz éri, akkor egyenletesen fog tágulni és rövidebb idő alatt szárad meg, majd nyeri vissza eredeti méretét.

Hol találkozhatunk rétegelt lemezzel?

Ez természetesen függ a fafajtától is, amiből a lemez készül, mivel eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Elsődlegesen az építő- és bútoriparban használják. A fizikai paramétereknek köszönhetően még a hajóépítés területén is fontos szerepük van. Itt általában okume, meranti, tölgy és vörösfenyő alapanyagú lemezt használnak, amivel a teherhordó szerkezeteket lehet kialakítani.

A belső rész megépítéséhez már sokkal inkább a nyírfából készült változatot választják. Ezenkívül még számtalan területen találkozhatunk rétegeltlemezzel.

Figyeljünk a minőségre!

Erre külön jelölést alkalmaznak a gyártók. A legmagasabb minőséget természetesen az “A” jelenti, amiben teljesen csomómentes színlapokkal találkozhatunk, minimális színes csíkosság található csak rajtuk. A “B” kategória felületén maximum 35 mm átmérőjű, nem kieső ághelyek lehetnek.

A “BB” jelölésű lemezekre már jellemző a javítófolttal történő felületi korrekció. A “C” pedig másodosztályú furnért jelent, csiszolt felületekkel, ahol már hajszálrepedések is előfordulhatnak. Ezeken kívül ott van még a CP, ahol kisebb méretű göcsök, repedések és furnérhiányok is megjelenhetnek.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Autóba hagyta a kulcsát? Van megoldás

Néha nem is gondolnánk, hogy apró figyelmetlenségek mekkora gondot, és fejtörést tudnak...

Kőhatású csempék, amikkel kreativitást csempészhetünk az otthonunkba

Az otthonunk igényeink szerint történő kialakítása mindig egy izgalmas projekt, amibe lelkesen...

Ezért jelent kihívást a költöztetés Pest Vármegye területén

A költözés számos kihívással vár bennünket, ami néhány község esetében kiemelt figyelmet...

Teremts otthonos teraszt kényelmes kerti székekkel!

A tavaszi, nyári és kora őszi időszakban egy erkély, terasz vagy kert...