vasárnap , 6 október 2024
Kezdőlap Tippek Hogyan működik az automata karóra?
Tippek

Hogyan működik az automata karóra?

71
tissot automata karóra

Az automata karórák nem csupán eleganciát sugároznak viselőjének, hanem befektetésnek is tökéletesek a megbízhatóságuk, értékállóságuk révén.

Egy klasszikus automata minden órarajongó gyűjteményében különleges helyet foglal el, hisz igazi műremek. Viszont ezek az órák különleges törődést igényelnek a bonyolult és egyedi szerkezetük miatt.

Az Órashop.hu kínálatában nem csupán az olyan eredeti svájci automaták, mint a Tissot, hanem a legújabb japán elektromechanikus óramodelljei közül is válogathatsz.

A karóra története

Bár az óragyártásban fogalommá váló Louise Cartier már 1847-ben megalapította órás műhelyét, azokban az időkben még csak láncos órákat hordtak az emberek. Az első igazi karóra legyártásáig 1904-ig kellett várni.

Ez a repülőgép pilótáknak volt köszönhető. Miután a Wright fivérek feltalálták a belsőégésű motorral történő repülést, Cartier pilóta barátja Alberto Santos-Dumont rendelte meg az első karórát, hogy ne kelljen a zsebórával babrálni repülés közben.

Cartier első órája pedig ragadós példaként szolgált. Egyre több pilóta kezdte hordani a forradalmi újdonságnak számító karórákat.

Érdekesség, az első világháború idején terjedtek el az olcsó lövészárok órák. Ezek egyszerű zsebórák voltak, melyeket szíjjal a csuklóra rögzítettek. Később ez a megoldás terjedt el a szegényebb rétegek között, így a klasszikus zsebórákat csak a tehetősebbek hordták.

Mi az az automata óraszerkezet?

Sok óratulajdonost foglalkoztat a kérdés, miként működik a csuklóján hordott szerkezet. Nos, egy automata karóra mechanizmusa fogaskerekekből, rugókból, gombokból és a járatból, billegőből áll. Az automata órákat automatikus felhúzású óráknak is nevezik.

Az óra önálló felhúzás elve alapján működik, viselőjének a mozgása által. A kar lendítésének mozgásából származó energiát a hajtómotor tárolja el és használja fel az óraszerkezet működtetéséhez.

Az automata órákban található rugókat az órában található rotor mozgatja, mely az óra viselése közbeni mozgás által forog. Így nagy előnye, hogy folyamatos mozgatás esetén nem igényel kézi felhúzást és időnként cserélendő elemet sem. A felhúzott órák járástartaléka 32-60 óra közötti. A szerkezetet érdemes néhány évente átvizsgálni a hosszú élettartam miatt.

Miért hasznos egy óraforgató?

Ha nem viseljük minden nap az automata órákat, fontos szerepe lesz a megfelelő tárolásnak a minél hosszabb működés érdekében. Az automata órák rendkívül érzékenyek egyedi szerkezetük miatt. Ügyelni kell a különböző környezeti hatásokra, mint a hőmérséklet ingadozása, a páratartalom változása, de az ütések keltette rezgések vagy az erős mágneses hatások is befolyásolhatják a működésüket.

Az automata órák tárolásának egyik leghasznosabb és nélkülözhetetlen kelléke egy automata óraforgató, ami gondoskodik arról, hogy az óra soha ne álljon meg, mert folyamatosan mozgásban tartja a kéz mozgását imitálva.

Ha Te is egy stílusos automata karórára vágysz, nézz körül el a webshopban, ahol különböző luxusmárkák gazdag kínálatából válogathatsz.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Túrázni induljunk mindig megfelelő felszereléssel!

A szabadidő egyik legüdítőbb eltöltése a természetjárás. Sokszor alig várjuk, hogy eljöjjön...

Ezért akar mindenki shaggy szőnyeget

Aki azt hiszi, hogy a szőnyeg egy unalmas kiegészítő, valószínűleg még sosem...

A szülők fele támogatná az iskolák környékének időszakos lezárását a forgalom elől

A magyar szülők mintegy fele egyetért azzal, hogy a gyermekek nagyobb biztonsága...

Egy jól szabott öltönyre minden vőlegénynek szüksége van

Öltönyök és esküvői ruházat több helyen is elérhető, de egyáltalán nem mindegy,...