péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Gazdaság A zajok miatt fontos a hallás védelme a munkahelyen
Gazdaság

A zajok miatt fontos a hallás védelme a munkahelyen

67
zaj munkahelyen zajvédelem

A zaj okozta halláskárosodás vagy hallásvesztés veszélyei ugyanúgy fennállnak a munkahelyen, mint azon kívül. Például a motorozás, kvadozás, a hangos koncertek is károsíthatják a hallásunkat, de a munkahelyeken is sok a kockázat.

Zajvédelem a munkahelyen

Sok olyan munkakör van, ahol a használt berendezések, szerszámok hangos zajt okoznak. Erre kínálnak megoldásokat a hallásvédelmi eszközök. A Revoo minőségi munkaruhagyártó és forgalmazó kínálatában füldugókat, fültokokat és egyéb hallásvédelmi kiegészítőket is találunk.

A zajos munkakörnyezet nem jelenti azt, hogy az ott dolgozóknak feltétlenül romlani fog a hallása. A megfelelő munkavédelmi felszereléssel a potenciálisan káros zajterhelés kiküszöbölhető, illetve csökkenthető. A halláskárosodás kockázatát tehát kedvezőtlen körülmények mellett is el lehet kerülni.

Mi számít károsnak?

Milyen hangosnak kell lennie a zajnak, hogy károsítsa az ember hallását? A halláskárosodást okozhatja egyetlen hangos hang is a fül közelében, például egy petárda eldurranása. De gyakrabban fordul elő az, hogy a probléma idővel, a hangos hangoknak való folyamatos kitettség miatt alakul ki.

Minél hangosabb a zaj, annál rövidebb idő alatt következik be a halláskárosodás. Minél hosszabb a kitettség, annál nagyobb a kockázat, különösen ha az emberek nem használnak hallásvédőt, vagy nincs ideje a fülnek a zajok között “pihenni”.

A hangot köztudottan decibelben mérik. A suttogás 30 decibeles, a normál beszélgetés 60-as, míg a motorkerékpár motorjának bőgése körülbelül 95 decibeles. A 70 dB feletti zaj hosszabb időn keresztül már károsíthatja a hallást, míg a 120 dB feletti azonnali kárt okozhat a fülben.

A munkahelyeken fontos emiatt védelmi intézkedéseket tenni, ha egy munkavállaló 8 óra alatt átlagosan 85 decibel zajnak van kitéve. Minél erősebb a hang, annál kevesebb idő alatt okoz károsodást a hallásban.

Zajok a munkahelyen

A légkompresszorok átlagosan 92 decibelen működnek, tehát védelem nélkül kevesebb mint 2 óra alatt halláskárosodást okozhatnak, a motoros fúrógépek 98 decibel mellett üzemelnek, és már 30 perc után károsíthatják a hallást. Ha a munkavállalók védelem nélkül ilyen zajnak vannak kitéve, akkor a halláskárosodás nagyon valószínű.

A zajszintet érdemes mindig megmérni, de ha már a normális beszélgetést megnehezítő zaj van az adott munkahelyen, akkor vélhetően 85 decibelnél nagyobb a kitettség.

A legjobb védelem, amit nyújthatjunk, az a veszély kiküszöbölése azáltal, hogy nem kell olyan eszközökkel vagy olyan környezetben dolgozni, ahol ilyen zajterhelés van. Reálisan nézve azonban ez nem mindig lehetséges.

Ilyenkor dolgozhatunk azon, hogy csökkentsük a zajszintet, olyan szerszámokat és gépeket beszerezve, melyek alacsonyabb decibelen működnek. Azonban a leggyakoribb megoldásnak a védelmi eszközök bizonyulnak, mint a füldugók és fülvédők, melyek kiváló védelmet nyújtanak, ha helyesen vannak behelyezve.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

20 ezer diák pénzügyi tudatosságát tesztelik

A felelős bankolás, a tudatos pénzügyi tervezés és kiberbiztonság terén mérhetik fel...

Futurisztikus gyártósoron készülnek Chery modelljei

Az ma már nem titok, hogy a Chery a legnagyobb kínai autóexportőr....

Százmilliókat spórolhat a nagy építkezéseknek egy készülő BME-s fejlesztés

A Fugro nevű vállalattal közösen kidolgozott új módszer tanuló algoritmussal gyorsítja fel...

Hogyan változott a contracting szolgáltatások iránti kereslet?

Hogyan változik a kereslet a contracting szolgáltatások iránt Magyarországon és kik a...