vasárnap , 19 május 2024
Kezdőlap Gazdaság A bankkártyás fizetés előnyei és hátrányai: mire kell figyelni?
Gazdaság

A bankkártyás fizetés előnyei és hátrányai: mire kell figyelni?

180
bankkártyás fizetés előnyei bizpay

A mai értelemben vett bankkártyák elődeinek története egészen a 30-as évekig vezet vissza, amikoris Amerikában már sokféle fizetőkártya volt forgalomban. Ezek általában fém lemezből készültek, és csak az adott kibocsátó kereskedőnél lehetett vele vásárolni. Az igazi áttörést egy bankár otthon felejtett pénztárcája hozta el.

Egy kártya mind felett

McNamara bankár nevéhez fűződik a mai értelemben vett bankkártyás fizetés. A “legenda szerint” egy alkalommal otthon felejtette a pénztárcáját a vásárlás során, ami egyenes út volt ahhoz az ötlethez, hogy milyen jó lenne egy olyan kártya, amivel mindenhol tud fizetni. Ma már olyan megoldások érhetőek el, mint amilyenek a BizPay közvetítésével is elérhető Worldline szolgáltatásai.

Az ötlet megszületése után egy év kellett és megjelent a Diners Club, ami annyira sikeres volt, hogy csak az év végéig húszezer darab került forgalomba. 1958-ban megjelent az American Express és a Bank Americard (VISA) hitelkártyája a piacon, kis idő múlva pedig a Bank of America kártya is elérhető lett. Hazánkban is egy hasonló történet áll a bankkártya hátterében. Egy magyar bankár az amerikai útja során kifogyott a cigarettából, de a szállodában csak bankkártyás fizetés volt elérhető, amivel ő nem rendelkezett.

A Magyar Külkereskedelmi Banknál, ahol dolgozott, már régóta terítéken volt a bankkártyák bevezetése. A bankár és az ügyfelek nyomásának köszönhetően 1988-ban bocsátották ki az első Visa kártyát először vállalatok, majd lakossági ügyfelek számára. Innentől kezdve a terjedése, népszerűsége megállíthatatlanná vált. Szépen lassan, de biztosan kezdte átvenni az uralmat a készpénz felett, amire hatással volt az elmúlt években a COVID járvány is.

Mi a helyzet napjainkban?

2020-ban az MNB tanulmánya szerint a bankkártyás fizetések száma 36%-kal növekedett. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy egyre többen tartják biztonságos fizetési megoldásnak a kártyás vagy elektronikus fizetést. Nagy előnye az, hogy rendkívül gyors, elég csak hozzáérinteni a bankkártyát, okostelefont vagy okosórát a POS terminál kijelzőjéhez, és már meg is történik a tranzakció. Készpénz esetében ez sokkal több idő, ami olykor kifejezetten kényelmetlen tud lenni, pláne, ha nem a pontos összeget adjuk oda, és a visszajáróra is várni kell.

Minden egyes tranzakció nyomon követhető

A hónap végén pontosan tudni fogjuk, hogy mire mennyit költöttünk. Ez egyszerre negatív és pozitív is. Előnyös, mivel könnyebben tudunk majd megtakarítani, melyek azok a költségek, amin még lehet faragni. Negatív, mert olykor nem valami kellemes szembesülni azzal, hogy mennyit vagyunk hajlamosak költeni egy-egy termékre, szolgáltatásra.

Az internetes vásárlás előnyeiről sem szabad megfeledkezni. Rengeteg bolt kínálatából válogathatunk kedvünkre, de érdemes odafigyelni, hogy csak megbízható oldalakon adjuk meg a bankkártyaadatokat.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A fiatalok harmada alig tud valamit a pénzügyekről

A fiatalok 57 százalékának van valamilyen banki kapcsolata. Minél magasabb szintű iskolába...

A régiós pénzügyi vezetők harmada már teszteli a generatív AI megoldásokat

A bevezetés során a megfelelő kompetenciákkal rendelkező munkatársak megtalálása a legnagyobb kihívás...

SZJA-bevallással kapcsolatos hasznos tudnivalók

A 2023. évi szja-bevallás benyújtására már kevesebb mint két hét áll a...

Generációváltás: a kihívás, amire minden családi vállalkozásnak érdemes felkészülni

Legyen szó gazdasági szaklapokról, üzleti web magazinokról, pénzügyi fórumokról, sőt akár a...