szombat , 20 július 2024
Kezdőlap Tippek EPS 80 vs. 100: milyen hungarocellt érdemes választani?
Tippek

EPS 80 vs. 100: milyen hungarocellt érdemes választani?

214
eps masterplast
Képek forrása: Freepik

Az expandált polisztirol (EPS) az egyik legsokoldalúbb műanyag a piacon, ezért a felhasználási területe rendkívül széles a csomagolásoktól kezdve a szigetelésekig. Vajon melyik típus felel meg leginkább az igényeidnek otthonod hőszigeteléséhez, és mit jelentenek egyáltalán ezek a számok: EPS 80, illetve EPS 100?

Mi az az expandált polisztirol, vagyis az EPS?

Az expandált polisztirol egy könnyű, ám szilárd, zárt cellás keményhab, amely hőre lágyuló, habosítható, polimerizált sztirolból készül, és az alapanyagba kevert égéskésleltető adaléknak köszönhetően önkioltóan működik. Mivel 98 százaléka levegő, kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, ezért az építőiparban előszeretettel használják az épületek hőveszteségének csökkentésére többnyire homlokzati hőszigetelésként, a lábazatvonal felett beépítve. Az EPS hő- és páratechnikai szempontból is kiválóan teljesít, hiszen celláiból a bezárt levegő nem távozik, emellett nem korhad és nem rothad, így hosszú távú és gazdaságos megoldást jelent az épületek szigetelésére.

Az EPS különböző típusai

A hőszigetelő EPS termékek csoportosítása a nyomófeszültség alapján történik, ami  jellemzően egy merőlegesen ható alakváltozással, azaz összenyomódással járó nyomó igénybevételt jelent. Mit jelent ez az EPS-lapok esetében? Ezeknél a termékeknél a vizsgált anyag 10%-os összenyomódásához tartozó nyomófeszültséget ad meg a gyártó, így találkozhatunk EPS 30-as, EPS 70-es, EPS 80-as, EPS 100-as, EPS 150-es és EPS 200-as kategóriákkal. Ez annyit tesz, hogy egy EPS 80 akkor nyomódna össze 10%-osan, ha egy 1 négyzetméteres lapján egyenletesen 8 tonnányi tömeget oszlatnánk el, míg az EPS 100 esetében ehhez 10 tonnányi tömegre lenne szükség.

Nézzük, mit tesz ez a gyakorlatban:

  • EPS 50>: mivel egyáltalán nem terhelhető, inkább vázszerkezetek közé szokták beépíteni.
  • EPS 50-100: némileg terhelhető, így vázszerkezetek alá helyezhető, ahol nincs kitéve jelentős terhelésnek.
  • EPS 100: mérsékelt terhelhetőség mellett általában padlók alá használják, így nem véletlen, hogy lépésállónak is nevezik.
  • EPS 150: jól terhelhető termékek, ezért házak mellett garázsok, gyárak padlójában is megállják a helyüket.
  • EPS 200: a legmagasabb terhelhetőségű hungarocell, amely zöldtetőkben, hűtőházak padlójában is alkalmazható.

masterplast eps

Hogyan válaszd ki a számodra megfelelő megoldást?

Mindenképp érdemes komplett hőszigetelő rendszerben gondolkodni, és a várható mechanikai igénybevétel szerint válogatni az EPS-lapok között, hiszen a lakótérben kisebb terhelésre lehet számítani, míg például a garázsok fokozott terhelésnek vannak kitéve.

Honnan érdemes beszerezni a szigetelőanyagot? A Masterplast Hungária Kft. a hazai építőanyag-ipar egyik legmeghatározóbb szereplőjeként fontos pozícióval rendelkezik a homlokzati hőszigetelő, magastető-szigetelő és szárazépítészeti rendszerek piacán egyaránt. Kínálatukban hő-, hang- és vízszigetelő anyagok egyaránt kaphatók. Ha segítségre van szükséged, érdemes felkeresni a honlapjukat, a masterplast.hu oldalt, ahol biztosan megtalálod a választ a kérdéseidre.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Autós nyaralás: tippek és tanácsok a biztonságos nyári autózáshoz

A kánikula beköszöntével napról-napra egyre csábítóbb a vízparti pihenés ötlete. Ahhoz, hogy...

Hamisítatlan cseh sörtúra

Pilsen tökéletes hely a sörözésre, itt született a világhírű Pilsner Urquell Brewer....

Harmonikus komplett megoldások akár kis fürdőszobákba is

Ahhoz, hogy a fürdőszobában töltött idő a nyugalomról szóljon, életmódunknak, tisztálkodási szokásainknak,...

Vásárlásnál figyelni kell a gumiabroncs gyártási évére?

A legtöbb kereskedő valószínűleg azt mondaná, hogy a vásárlók túl nagy jelentőséget...