szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Tippek Pergola, a sokoldalú kerti építmény
Tippek

Pergola, a sokoldalú kerti építmény

209
fém pergola

Aligha létezik sokoldalúbban felhasználható és egyszerűbben telepíthető kültéri építmény, mint a pergola. Elődeit, a nyitott lugasokat már több ezer évvel ezelőtt is ismerte, és használta az emberiség, napjainkban viszont reneszánszát éli, és egyre többen helyeznek el ilyet a kertjükben.

Egy kis pergolatörténet

Nem léteztek mindig olyan modern változatok, mint a Nívó fém pergolák, valaha ezeket az építményeket falécekből készítették. Az oszlopok és a lamellás tetőszerkezet pedig tökéletes volt arra, hogy növényekkel futtassák be őket, ennélfogva a lugasok nemcsak szépek voltak, hanem még kellemes árnyékot is nyújtottak a nap sugarai ellen. Képzeljük csak el, milyen jól eshetett ücsörögni egy gyönyörű virágokkal teli pergola alatt egy kényelmes karosszékben és élvezni a természet közelségét!

A fával, mint építőanyaggal viszont az a probléma, hogy meglehetősen kényes, rendszeres karbantartást igényel. Ez viszont remekül kiküszöbölhető az innovatív, fémből készült változatokkal, melyek nem korhadnak, és a festék sem pereg le róluk. Aki pedig nem akar lemondani a fa kellemes megjelenéséről, az kérhet fahatású festékkel bevont elemekből álló pergolát is.

Minden a tervezéssel kezdődik

Eldöntöttünk tehát, hogy idén tavasszal vagy nyáron mi is beruházunk egy pergolába, de hogyan tovább? Először is gondoljuk végig, hogy hová szeretnénk telepíteni, mekkora építményben gondolkodunk, és milyen célt szolgál majd.

A pergolák egyik legnagyobb előnye ugyanis az, hogy rendkívül széleskörűen felhasználhatóak: alkalmazhatjuk tetőként a terasz fölé, de állhat külön a kertben is, és berendezhetünk alatta egy pihenőrészleget, szabadtéri konyhát grillezővel vagy kemencével, telepíthető a jacuzzi vagy a medence fölé, de akár még autóbeállónak is alkalmas.

Döntsük el, hogy a kerten belül pontosan hová szeretnénk elhelyezni, és mekkora szélesség és hosszúság lenne ideális.

Készítsük elő a helyet!

A pergola stabil rögzítéséhez használjunk betontuskókat, de a bevasalt, öntött monolitból készült alap is alkalmas erre a célra. Jelöljük ki a helyet, ahol az oszlopok lesznek majd, az építmény alatti talajrészt pedig érdemes elegyengetni és leburkolni, hogy ne csak sima gyepen álljanak a bútorok.

Térkövekből, kültéri járólapokból vagy WPC elemekből ízléses burkolatot tudunk készíteni, illetve dekorálhatjuk a pergola környékét cserepes növényekkel, betonládába ültetett virágokkal.

Amennyiben kocsibeállónak akarjuk használni, akkor is érdemes az alatta lévő területet leburkolni, illetve jól mutat, ha a nagykaputól egy kaviccsal felszórt vagy térkőből épített behajtó vezet el a pergoláig.

Amennyiben a terasz fölé képzeltük el, akkor rejtett talpakkal is megoldhatjuk a rögzítést, ezzel biztosítva, hogy ne legyenek zavaró, kiálló peremek. Érdemes gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről is, hogy az esővíz ne a ház irányában folyjon le a pergola tetejéről.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Meglepetések a Forma-1 rajongói számára

Ki ne ismerné a száguldó cirkuszt? Biztosan mindenki hallotta már Michael Schumacher,...

Melyik kerti medence legyen?

Ma már nagyon sokféleképpen élvezhetjük a szabadidőnk értékes perceit. Mikor már egyre...

Könnyen elkészíthető húsvéti ablakdekorációs ötlet

Bár a közelgő húsvéttal kapcsolatban a legfontosabb talán az ünnepi menü, de...

Neked való-e a kínai kopaszkutya?

Szeretnél egy cuki kis ölebet, ami bearanyozza a mindennapjaidat, de kerülnéd az...