szerda , 8 május 2024
Kezdőlap Egészség Miért jótékony a virágpor?
Egészség

Miért jótékony a virágpor?

139
virágpor méhészet

A virágpor nemcsak a méhek egyik eledele, de emberi fogyasztásra is kiválóan alkalmas. Annyi nyomelem és ásványi anyag van benne, hogy a felhasználása is rendkívül sokrétű. Számtalan jótékony hatása miatt főként étrend-kiegészítőként ajánlott, de édeskés-kesernyés ízével akár egy turmixot vagy pirítóst is pikánssá tehet. Vannak, akik ránctalanítóként alkalmazzák, mások azért választják, mert az energiaszintet növeli vagy azért, mert a fogyást gyorsítja fel.

Nyers és szárított verziója egyaránt létezik, ma már tele vannak velük a zöld boltok polcai. De nem mindegy, honnan vásárolunk! Például a Bodó Méhészet webshopjában minőségi, nyers virágpor többféle kiszerelésben: 200, 500, 1000 vagy akár 2000 grammos kivitelben is elérhető. Ha esetleg allergiás a méhméregre vagy a pollenre, illetve várandósság és szoptatás esetén konzultáljon szakorvossal, mielőtt kipróbálná!

Mi is a virágpor?

Miközben egyik virágról a másikra szállnak a méhek, összegyűjtik a virágport. Mivel a testüket finom szőrszálak borítják, azokhoz is rengeteg pollenszem tapad. A munka végeztével a rovarok megtisztítják magukat. A potrohuk felé tolják, és megnedvesítve két golyót formálnak a virágporból, majd hordozzák kilométereken át. Ezt követően a kaptárban a lépsejtbe eresztik el, és ugyanott tárolják, ahol a petéiket.

Ezt veszik el a méhészek úgy, hogy virágporcsapdát állítanak a kaptárak bejáratainál. Arra azonban nagyon kell ügyelniük, hogy csak megfelelő mennyiségű pollent vegyenek el, ugyanis a méhlárváknak is szükségük van még rá, és a méhpempő előállításához is elengedhetetlen.

Jótékony hatás, sokféle felhasználás

A virágpor minden olyan létfontosságú tápanyagot tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége lehet. 59 nyomelemmel, 25-féle ásványi anyaggal, mintegy 20 aminosavval, 18 vitaminnal, különféle enzimekkel, zsírsavval, szénhidrátokkal, fehérjével támogatja biológiai rendszerünket. De nézzünk néhány konkrétumot!

  • Antibakteriális hatásának köszönhetően elpusztítja a kórokozókat, ezáltal növeli az ellenálló képességünket
  • Támogatja a bélflóránk működését, segíti az emésztést
  • Méregtelenít
  • Vérnyomásgondok és vérszegénység esetén is jótékony hatással bír
  • Energetizálja a szervezetünket, ezáltal frissebbnek, dinamikusabbnak érezzük magunkat
  • Lelki egyensúlyunk helyreállításában is segítségünkre lehet

Tárolás és fogyasztás

Legjobb, ha a virágport száraz és hűvös helyen tárolja, szobahőmérsékleten, nem fontos fagyasztóba tenni (kivételt a nyers virágpor, mert ezt kötelezően a fagyasztóban kell tárolni, hogy megőrizze a pozitív tulajdonságait). De ha mélyhűteni szeretné, akkor is azonnal lehet fogyasztani. Rágja meg alaposan, mielőtt lenyeli, és akár még mézbe vagy joghurtba is keverheti! Gyerekeknek 1 teás-, felnőtteknek 1 evőkanál a javasolt napi adag. Célszerű kúraszerűen használni, kétszer 1 évben 6-7 héten át.

A virágpornak rengeteg pozitív hatása van. Segíthet akkor is, ha roborálni szeretné kicsit a szervezetét vagy akkor, ha konkrét problémára keres gyógyírt. Azonban terhesség és szoptatás, illetve esetleges allergia esetén mindenképp kérje ki orvosa véleményét használat előtt!


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Vizsgaidőszak: a gyorsételek és a túlzott cukor- vagy koffeinbevitel ronthatja az eredményt

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek...

Automatizált gerinc MR leletező és vizualizált leletértelmező rendszert fejlesztettek

Az AUTORAD projekt keretében többek között az orvos-beteg kommunikáció eredményességének javítása céljából...

Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először alkalmaztak onkológiai beteg gyerekeknél olyan műtéti eljárást, ahol a beavatkozást...

A zöldhályog korai kezelésével megelőzhető a teljes vakság

A zöldhályog, vagyis a glaukóma a vakság harmadik leggyakoribb oka. A betegség...