szombat , 13 július 2024
Kezdőlap Kultúra Csoda bemutató a Házi Színpadon
Kultúra

Csoda bemutató a Házi Színpadon

214
csoda vígszínház házi színpad
Kép forrása: Vígszínház

Egy teljesen groteszk élethelyzet a kiindulópontja Schwajda György Csoda című komédiájának. Nagy Vencel nyomdai betűszedő elveszíti szeme világát, majd egyéves betegállományának letelte után keresőképesnek nyilvánítják. Újra dolgozni jár, ám egy apró körülmény — tudniillik az, hogy vak — sok bosszúságot és nem kis kalamajkát okoz. Szívbe markoló élethelyzeteket látunk, amelyekben a szó szoros értelmében botladozik a főhős, miközben a környezete önfeláldozóan és emberségesen próbálja segíteni. A Csoda így lesz egyszerre vicces, mégis szívbemarkoló történet. Az előadást március 22-én Dino Benjamin rendezésében, Gyöngyösi Zoltán, Waskovics Andrea, Hullan Zsuzsa, Borbiczki Ferenc, Szántó Balázs, Bölkény Balázs, Karácsonyi Zoltán és Gados Béla szereplésével mutatjuk be a Vígszínház Házi Színpadán.

Schwajda drámáinak hősei jobb sorsra érdemes, de az élethelyzetükből kitörni képtelen kisemberek, munkások, lecsúszott egzisztenciák, akiknek kiszolgáltatottságát, kiúttalan helyzetét, kitörési próbálkozásait a szerző részvéttel, ám mégis kritikusan, legtöbbször szatirikus tárgyilagossággal, fanyar humorral ábrázolja. A Csoda főszereplője egy vak nyomdai betűszedő, akit – mivel még nincs meg 10 évnyi munkaviszonya – keresőképessé nyilvánít a rendszer, így újra munkába kell állnia. Nagy Vencel nem tehet mást, megpróbálja újra látóként viselkedve élni a mindennapjait. Bejár egy nyomdába dolgozni, és nemcsak a munkahelyén, hanem otthon is próbál helyt állni, amiből aztán rengeteg bonyodalom származik.

„Az alaphelyzet, vagyis az, hogy a főhős vak, de úgy kell élnie, mintha látna, komikus szituációkat teremt a színpadon. Ám közben mindez nagyon szomorú is, hiszen Vencel ezt azért csinálja, hogy megéljen, enni adjon a családjának és a gyermekeit fel tudja nevelni. Ez a kettősség fut végig a történeten, ami bár eredetileg a hetvenes évek végén játszódik, napjainkban is teljesen releváns. Ma is ugyanígy belekényszerülhetnek az emberek olyan helyzetekbe, ahol erőn felül kell teljesíteniük azért, hogy túléljenek. Ami pedig az igazi csoda ebben a darabban, hogy rengeteg ember segít neki – teljes szívvel és szeretettel – fenntartani a látszatot” – emeli ki az előadás rendezője, Dino Benjamin.

A Vígszínház először mutat be önálló Schwajda-művet, és ezzel a bemutatóval folytatódik az a négy évvel ezelőtt elkezdett sorozat, amelynek keretében a Házi Színpadon csak magyar szerzők műveit mutatják be. Így a Víg harmadik játszóhelye az elmúlt évadok alatt a magyar drámák otthona lett.

A Csoda március 22-től látható a Vígszínház Házi Színpadán.
Színlap és jegyvásárlás: https://www.vigszinhaz.hu/Csoda

Forrás: Vígszínház


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A Modern Dal filozófiája: Bob Dylan bepillantást enged kreatív folyamatába

Bob Dylan, a Nobel-díjas énekes-dalszerző, A Modern Dal filozófiája című könyvében bepillantást...

Milyen izgalmas látnivalók várnak Málta fővárosában?

Minden bizonnyal sok érdekes és izgalmas város van a nagyvilágban, amiket felfedezni...

Nagy zenészek, nagy szerelmek: A zene és a romantika lenyűgöző történetei

Bősze Ádám könyve, a Nagy zenészek, nagy szerelmek a zene és a...

Az első 500 szavam: A kisgyermekek szókincsének fejlesztése játékosan

Lucile Ahrweiller Az első 500 szavam című könyve játékos és hatékony módszert...