hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Egészség Milyen tünetei vannak az androgén hajhullásnak?
Egészség

Milyen tünetei vannak az androgén hajhullásnak?

219
androgén hajhullás tünetei

Az androgén alopecia az egyik leggyakoribb formája a hajhullásnak. Férfias típusú vagy hormonális hajhullásnak is nevezik.

Azonban a megnevezés ellenére nem csak férfiak esetében alakulhat ki, gyakran a nőket is érinti ez a probléma. A kezelése jól megválasztott terápia segítségével, mellékhatások nélkül is történhet. A tünetek jelentkezése esetén érdemes minél hamarabb bejelentkezni a Belvárosi Orvosi Centrumba.

Öröklött hajlamtól függően a kopaszodás mintázata és sebessége eltérő

Az androgén hajhullás öröklődő, genetikai hátterű betegség. A kialakulásának pontos oka nem ismert, de szerepet játszik benne a tesztoszteron nevű hormon. A nőknél sok esetben endokrinológiai zavarok okozzák a problémát.

A férfiaknál a pubertás után elkezdődhet a hajhullás és a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válhat az előfordulása. Azonban az öröklött hajlamtól függően a kopaszodás mintázata és sebessége eltérő. A nők esetében többnyire a menopauzát követően alakul ki, mivel ekkor csökkennek a női hormonok, viszont az androgén hormonok előtérbe kerülnek. Amennyiben fiatalabb nőknél jelentkezik az androgén hajhullás, akkor általában hormonális rendellenesség van a háttérben.

Milyen lépésekből áll a diagnosztizálása?

Bőrgyógyász végzi a diagnosztizálást. Első lépésként megkérdezi, hogy milyen régóta áll fenn a probléma, és azt is, hogy a családtagoknál fordult-e már elő hasonló hajhullás. Ezt követi a fejbőr gondos vizsgálata, valamint a megritkulás mintázatának megtekintése. Mindez elegendő a pontos diagnózis felállításához, további kivizsgálásra ritkán van szükség.

Amennyiben a páciens fiatal nő, minden esetben tisztázni kell, hogy van-e hormonális eltérés a háttérben. Amennyiben a hajhullás mellett fokozott szőrnövekedés és akne kialakulása tapasztalható, a szakorvos további vizsgálatokat kér például a policisztás ovárium szindróma kizárásához.

Hogyan történik az androgén hajhullás kezelése?

Ha fiatal nő a páciens, és a kivizsgálás során beigazolódik, hogy hormonális eltérés van, akkor elsősorban ezt kell kezelni. Ebben az esetben például fogamzásgátló hatású antiandrogén gyógyszerekkel a hajhullás megállítható tünetileg. Természetesen az androgén hormonok csökkentésére a férfiak esetében is van lehetőség. A kezelés finaszterid hatóanyagú készítményekkel történik. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ennél a kezelésnél mellékhatásként jelentkezhet a libidó csökkenése, illetve erekciós zavarok is.

A nők és a férfiak esetében is elérhetőek olyan helyi készítmények, amelyekkel mérsékelhető a hajhullás, és serkenteni lehet az elvékonyodott hajszálak megvastagodását. Ezek a készítmények meghosszabbítják a hajhagymák növekedési fázisát és fokozzák a fejbőr keringését. Például gyakran alkalmazzák a Drakula PRP terápiát, amely segít visszanyerni az egészséges hajkoronát anélkül, hogy idegen anyagot kelljen a szervezetbe juttatni.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek...

„Úgy működik, mint a ChatGPT, csak mi képekkel operálunk”

Ahogy a kis képkockákból pixelről pixelre haladva és egyre nagyobb látómezőt befogva...

Vizsgaidőszak: a gyorsételek és a túlzott cukor- vagy koffeinbevitel ronthatja az eredményt

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek...

Ha egészséges hajkoronára vágysz, válaszd a lézeres hajkezelést!

Az egészséges haj csodásan keretezi arcunkat. Fényes és dús frizuránk azonban az...